Facken inom industrin kräver 2,8 procent i löneökningar i nästa års avtalsrörelse. »En rimligt balanserad siffra«, säger Anders Ferbe, IF Metall.
I dag presenterade Facken inom industrin sina avtalskrav för 2017. Detta blir den nionde avtalsrörelsen där industrifacken samordnar sina krav. De fem facken, med 1,1 miljon medlemmar, kräver 2,8 procent i löneökningar i nästa års avtalsrörelse och vill ha ett 1-årigt avtal.
– Vår uppgift är nu att ta täten i den avtalsrörelse som nu drar igång, säger Unionens ordförande Martin Linder.
»Nuvarande löneökningstakt ger reallöner, är förenlig med en inflation som närmar sig inflationsmålet och uppfyller kravet på internationell konkurrenskraft. En höjning alternativt sänkning av löneökningstakten ökar riskerna för att lönebildningen kommer i konflikt med antingen inflationsmålet eller konkurrenskraftsrestriktionen. Det talar för löneökningar i ungefär samma takt som i dag«, skriver industrifacken i en gemensam debattartikel.
Inför avtalsrörelsen 2016 krävde industrifacken också 2,8 procent, vilket ledde till att parterna kom överens om ett »märke« med löneökningar på 2,2 procent.
Också LO kräver löneökningar på 2,8 procent. LO-facken enades härom veckan om en låglönesatsning för de som tjänar under 24 000 kronor i månaden, vilket innebär 672 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 24 000 kronor.
– Svensk ekonomi är stark. 2,8 procent men lägst 672 kronor ger våra medlemmar en rättmätig del av kakan samtidigt som nivån inte hotar svensk konkurrenskraft. Det här är ett väl avvägt krav, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, i ett pressmeddelande.
– Vi hade gärna sett något högre lönekrav men sammantaget ser vi det som en acceptabel nivå som samtliga förbund kunnat enas om, säger 6F-förbunden i ett gemensamt uttalande.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.