Ekerö kommun vägrar att ta emot nyanlända och skyller på bostadsbrist. Men på nio år har kommunen bara byggt 27 hyresrätter.
Från och med i dag, den 1 november, sätter Ekerö kommun stopp för mottagandet av nyanlända till kommunen.
Ett beslut som bryter mot den lag som infördes 1 mars i år som säger att alla kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända.
För Ekerös del, som före den nya lagen trädde i kraft toppade listan över kommuner som tagit emot minst nyanlända, handlar det om 104 personer i år och 153 personer nästa år.
Men förra veckan beslutade alltså den moderatstyrda kommunen med 27 000 invånare, att vägra ta emot nyanlända med hänvisning till bostadsbristen.
– Vi kan inte bygga bostäder i den takten som de slussar ut människor, och då går det inte ihop. Jag saknar en förståelse från rikspolitiken för hur det ser ut i verkligheten, sa kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) till DN förra veckan.
Vad som händer om en kommun vägrar ta emot nyanlända är dock oklart.
– Det finns inga sanktionsmöjligheter mot en kommun som inte tar emot de nyanlända som blivit hänvisade till kommunen. Alternativet kan då bli att de inte kan skrivas ut från Migrationsverkets anläggningsboenden. Men om Migrationsverket säger »här kan ni inte bo«, då vet man inte vad som kommer att hända. Det står inget om det i lagtexten, säger Fredrik Möller, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen, den myndighet som ansvarar för anvisningen av nyanlända till kommunerna.
Reuterskiöld är dock inte den enda moderata kommunpolitikern som rasat mot den nya lagen.
För tre veckor sedan skrev 23 moderata kommunalråd och oppositionsråd i Stockholm ett brev till regeringen med uppmaningen att tillfälligt stoppa utslussningen av människor från asylboenden till kommunerna med hänvisning till just en »eskalerande bostadsbrist«.
Hur mycket har då de moderatstyrda Stockholmskommunerna som skrivit under brevet byggt de senaste åren?
Nästan inget alls, visar AiP:s kartläggning.
Mellan 2007-2015 färdigställdes 128 hyresrätter i Värmdö kommun, 147 i Tyresö kommun och 69 i Vallentuna kommun.
Och Ekerö kommun, som nu vägrar att följa lagen, har i sin tur byggt 27 hyresrätter. På nio år.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.