Men i Ohio vill inte stadens demokratiska majoritet att folket ska rösta om fackens förslag på tisdag.
Fight for 15 är den framgångsrika uppifrånkampanjen som blivit en gräsrotsrörelse. Den initierades av facken, men har sedan kommit att bli en bred rörelse även bland människor som inte är organiserade. Den handlar om att få upp minilönen till 15 dollar i timmen. Ett enkelt budskap, som väcker starkt engagemang, i ett land där många som arbetar måste ha flera jobb för att kunna leva på sin lön.
Kampanjen startade 2012, när aktivisterna från Tea Party-rörelsen var kanske som mest aktiva i att göra det ännu svårare att vara fackligt aktiv och att exempelvis skära ner folks pensionsförmåner. Becky Williams från fackförbundet SEIU i Cleveland berättar att hon först var skeptisk till att lägga sina medlemmars pengar på en kampanj för höjda minimilöner, men att hon sedan såg att de därigenom kunde göra facket mer relevant.
Idag har kampanjen växt och också nått resultat på flera ställen, bland annat Kalifornien, New York och staten Washington, där lokala politiker ingått avtal som kommer att höja minimilönerna successivt till 15 dollar i timmen, dock inte i år utan på några års sikt.
I Cleveland har man försökt att lägga ett förslag till stadsfullmäktige att höja minimilönerna från de 8.10 dollar som det är idag (den federala ligger på 7.25 dollar i timmen). Det är lätt att förstå att det skulle innebära en reell skillnad att tjäna 15 dollar i timmen, samtidigt som det också skulle innebära en stor kostnad. Man tänkte att staden har en demokratisk borgmästare och en demokratisk majoritet i stadsfullmäktige. Men det blev kalla handen. I stället har de försökt driva igenom en lokal folkomröstning i frågan, samlat in långt mer än de antal underskrifter som krävs, men inte fått igenom att hålla omröstningen på valdagen på tisdag. I stället blir det i maj nästa år. Parallellt med detta tittar man i facket nu på vilka egna kandidater man kan försöka få att ställa upp mot dagens demokratiska representanter i stadsfullmäktige. Att höja den federala minimilönen har varit en stängd väg sedan republikanerna stängt många av Obamas reformer i kongressen, en väg som skulle kunna öppnas igen om det går bra för demokraterna på tisdag.
Kanske är det synd för Hillary Clinton att folkomröstningen inte hålls på valdagen. Det hade möjligen kunnat vara ett sätt att få upp valdeltagandet, något hon desperat behöver för att eventuellt kunna vinna Ohio den 8 november. I stället hålls bland annat en lokal folkomröstning om en skattehöjning – som möjligen då mobiliserar väljare mot demokraterna i stället.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.