Både gratistidningar och digitala medier ska kunna få presstöd, föreslår regeringens utredare Anette Novak. Hon vill också se en partssammansatt nämnd för att bedöma vem som ska få stöd.
Var åttonde kommun saknar kontinuerlig mediebevakning, kunde vi läsa på måndagsmorgonen. Och 43 procent av landets medborgare uppger att de ofta eller ibland inte blivit informerade om viktiga förändringar, enligt medieutredningens undersökning.
– Det är en markant förändring i jämförelse med tidigare undersökningar och belyser behovet av lokalbevakning, sa regeringens utredare Anette Novak när hon presenterade medieutredningen på måndagen.
Hon föreslår att både gratispublikationer och digitala medier, såväl som bild- och nyhetsbyråer, ska kunna få presstöd i framtiden. Fler aktörer kommer alltså kunna få del av pengarna. För att summorna inte ska bli alltför små per publikation vill utredaren höja kraven. Bland annat bör det redaktionella innehållet vara minst 60 procent och 20 procent ska vara egenproducerat material. Anslagsramen föreslås också öka med 165 miljoner kronor fram till 2020.
Anette Novak vill dessutom införa ett villkor att mediet ska beakta alla människors lika värde. Något som kan ses i ljuset av att Nya Tider fått presstöd sedan 2013 och att de nya reglerna öppnar upp för stöd för sajter som Avpixlat.
För att bedöma vem som ska få presstöd föreslår utredaren också en ny ordning. Hon vill se en nämnd där majoriteten av ledamöterna är tillsatta av representanter från mediebranschen.
– Det ökar oberoendet av staten och ger mer kvalitativa bedömningar, exempelvis att en kanal inte är bättre än en annan, sa Novak under presskonferensen.
Det nya mediestödet föreslås träda i kraft den 1 januari 2018. Här är ytterligare förslag ur utredningen:
Betald upplaga ej längre stödbas.
Ansvarigt utgivarskap krävs.
Extra stöd för underbevakade områden.
Extra stöd för förbättrad tillgänglighet.
Nystartade medier samt medier för det samiska folket och de nationella minoriteterna får lägre tröskelvillkor.
Ett nytt statligt mediebolag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.