Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.
I lördags hölls en nazistdemonstration mitt i centrala Stockholm. Det var inte främlingsfientliga grupper, det var inte rasistiska grupper, det var nazister.
I samband med att Nordiska motståndsrörelsen skulle hålla sin demonstration gick Stockholmspolisen ut med information på sin hemsida till allmänheten om att demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad och därför inte får störas. Dock får inte åsikterna som uttrycks vara olagliga, till exempel hets mot folkgrupp, skriver polisen.
Var går gränsen för vilka uttryck som är olagliga? Nordiska motståndsrörelsen är en nazistisk organisation vars målsättning är en revolution för att störta demokratin och ersätta det med nationalsocialistiskt styre. En organisation som lyckades samla 600 personer i Stockholm och som bjöd på tal med antisemitiska konspirationsteorier, allt medan publiken ropar »ut med packet« och ”häng dem”. Detta tillåts år 2016 på öppen gata i Sverige. Och ja, det är Sveriges numera tredje största parti Sverigedemokraterna som banat väg för denna utveckling.
»Sverigedemokraterna är sedan lång tid tillbaka det breda pragmatiska nationalistiska alternativet. I deras bakvatten växer ett landskap fram av medieplattformar, enhetsfronter som ‘Folkets demonstration’ och små nischade grupper. Där uppmanas till spontan, ofta digital, mobilisering. Det enda alternativet för den som söker en någorlunda rikstäckande organisation, vid sidan av SD, är Nordiska motståndsrörelsen. Inte för att deras fanatiska judehat och Hitlerdyrkan ligger i tiden. Utan för att de saknar konkurrens. Det är den svenska nazismens perfekta storm«, skriver Expos Daniel Poohl om förutsättningarna för Nordiska motståndsrörelsen att växa ytterligare.
I 2016 års regleringsbrev för polisen finns redovisningskrav på att arbetet för att bekämpa hatbrott ska redogöras för av Polismyndigheten, både vad gäller vad man redan gjort och vad man tänker göra framåt samt om åtgärderna har funnits fungera. Det låter bra, så länge det inte innebär att högerextremistiskt präglade hatbrott utesluts.
För att kunna planera åtgärder, måste man veta vad man bekämpar, där för är det illa att Brottsförebyggande rådet (Brå) sedan förra året inte längre redovisar statistik med högerextremistiska och nationalsocialistiska symboler i sin årliga hatbrottsrapport. Förklaringen är att man efter en översyn inte tyckte att statistiken mätte det som den förväntades mäta, och dessutom saknades förutsättningar för att kunna verifiera de uppgifter som är nödvändiga för statistikens tillförlitlighet, får jag förklarat från Brå när jag frågar efter specifika siffror.
Öppet visat hat och hot från nazister på offentliga platser borde vara en omöjlighet. Är det inte dags att myndigheterna visar det?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.