Utförsäljningen av 1 650 lägenheter i stadsdelen Rosengård sågas av både forskare och oppositionsråd. »Vi behöver fler bra och billiga bostäder, inte färre« säger Hanna Thomé (V).
Nästa vecka ska kommunfullmäktige i Malmö besluta om en utförsäljning av 1 650 lägenheter i stadsdelen Rosengård. Det skulle innebära att allmännyttans bestånd i stadsdelen minskade med 57 procent, eller 7 procent i hela staden.
Planen är att det kommunala bostadsbolaget MKB ska skapa ett nytt fastighetsbolag tillsammans med tre privata hyresvärdar som ska bygga och förvalta en 22 våningar hög skyskrapa med kontor och bostäder. Som en del i uppgörelsen säljer MKB sina lägenheter till det nya bolaget, skriver Sydsvenskan.
Affären har fått hård kritik från flera håll.
– Vi kommer att rösta nej i kommunfullmäktige. Det vi nu ser är en totalomsvängning, det brukar vara Liberalerna som vill sälja allmännyttan i Malmö, inte Socialdemokraterna. Allmännyttan är viktig att värna. Vi behöver fler bra och billiga bostäder, inte färre, säger Hanna Thomé (V), oppositionsråd i Malmö i ett pressmeddelande.
Även Socialdemokraternas ungdomsförbund i Malmö har riktat kritik mot sin partiledning.
»Vi i SSU Malmö tar avstånd från Socialdemokraternas beslut om att driva en försäljning av allmännyttan«, skriver man i ett inlägg på Facebook.
Och på Sydsvenskans debattsida varnar 18 forskare för risker med fördjupad segregation och höjda hyror om förslaget går igenom.
Sofia Hedén, Socialdemokraternas talesperson i stadsbyggnadsfrågor och ledamot i kommunfullmäktige, säger till Sydsvenskan att det inte handlar om att sälja ut allmännyttan eftersom det kommunala bostadsbolaget fortfarande kommer äga en fjärdedel av bostäderna i det nya bolaget.
Det är inte bara Malmö stad som planerar att sälja ut allmännyttan. I år har drygt 20 kommunala bostadsbolag fattat beslut eller påbörjat processen med att sälja delar eller hela sitt bestånd till privata hyresvärdar. Totalt handlar det om över 14 000 lägenheter, visar tidningen Dagens Samhälles genomgång.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.