Regeringens arbetsmiljömiljoner borde få en extra nolla – så eftersatt är arbetsmiljöarbetet i Sverige, skriver Claes Thim, APQ El Stockholm, Henrik Hedman, K4 Elektriska.

I Sverige finns 143 880 arbetsplatser med fem eller fler anställda som enligt arbetsmiljölagen ska ha ett skyddsombud. Med sina 96 000 skyddsombud täcker fackförbunden inom LO, TCO och Saco runt 25 000 till 30 000 av dessa arbetsplatser – alltså knappt 20 procent.

Skyddsombudens roll är livsviktig. Hen är utsedd av medlemmarna på företaget för att företräda de anställda och säkra en god arbetsmiljö.

Hur är det då att vara skyddsombud ute på arbetsplatserna? LO släppte nyligen en rapport som visar på att ett av tre skyddsombud hindras från att fullfölja sitt uppdrag och ett av tio skyddsombud upplever trakasserier. Som skyddsombud befinner man sig med andra ord ofta i en extremt utsatt situation.

Inom LO har skyddsombuden minskat med 8 procent de senaste fyra åren och det finns såklart ett samband med att de känner sig motarbetade av arbetsgivare. Och vi kan fortsatt läsa om arbetare som får sätta livet till på jobbet, nu senast två elektriker som arbetade med en högspänningsledning.

Samtidigt som arbetare dör blir skyddsombuden alltså färre.

Varför är det så? Innan den borgerliga regeringens nedskärningar hade Arbetsmiljöverket 350 inspektörer. I dag är de bara 240 stycken. Alliansen la även ner Arbetslivsinstitutet, vars uppgift var att forska kring arbetsmiljö. Sedan den nya regeringen tillträdde har prioriteringarna förändrats. I stället för fortsatta skattesänkningar så fick arbetsmiljön ett tillskott på 25 miljoner. Man har även återupprättat Arbetslivsinstitutet.

Att bygga upp något som har raserats tar tid. Målet är att till år 2020 ha 300 inspektörer vilket givetvis är bra. Vi tycker dock att regeringens 25 arbetsmiljömiljoner borde ha en extra nolla – så eftersatt är arbetsmiljöarbetet i Sverige. ILO har riktlinjer om hur många arbetsmiljöinspektörer ett land bord ha förhållande till hur många som arbetar. I Sverige skulle det innebära cirka 450 stycken.

Så även om arbetsmiljön sakta förbättras, är det hög tid för regeringen att stärka skyddsombuden och trappa upp arbetsmiljöarbetet.

Vi från fackligt håll kommer göra allt i vår makt för att få till fler skyddsombud och stötta dem så mycket vi bara kan. Fler skyddsombud innebär att fler får komma hem från sin arbetsplats. För det är vad skyddsombud gör, räddar liv!

Claes Thim, skyddsombud APQ El Stockholm
Henrik Hedman, skyddsombud K4 Elektriska