Bild: Flickr/Guillaume Baviere
Bild: Flickr/Guillaume Baviere

Att överlämna det egna tankeansvaret till »mannet« utgör den vanligaste strategin i ett förtryckande.

Hej,
I sommar har partiledarna talat om svenska värderingar. Som del av en minoritet i Sverige kan jag uppleva det här pratet som en del av svensk konsensuskultur. Politikerna säger att i Sverige ska alla tycka som majoriteten. Finns det mindre plats att tänka annorlunda i Sverige? Är svenskarna ett förtryckande folk?
Bör jag vara rädd om jag tycker annorlunda? Eller överdriver jag?
/ Anders, 53.

Filosofen svarar:
Partiledarnas tal om svenska värderingar under Almedalsveckan var chockerande. Plötsligt var nästan alla partier överens om att svenskheten borde värderas högt. I och med denna höga värdering av det svenska lånade de flesta partierna högerpopulistiska uttryck som en politisk strategi. Nu har det blivit naturligt att driva en identitetspolitik som byggs på ett vi och dom, här och där, tillhörighet och segregation.

Plötsligt är språket som talas genomsyrat av högre populistisk ideologi där allt som sägs mot främlingar och »de andra« verkar »naturligt« och »självklart«. Alla verkar tycka samma sak och var och en tycker som »man« tycker utan att behöva tänka själv. Därmed blir det mycket lätt att manipuleras av massmediala åsikter och kampanjer. Att överlämna det egna tankeansvaret till »mannet« utgör den vanligaste strategin i ett förtryckande. Detta är inte konsensus utan alienation. Konsensus betecknar inget tillstånd eller status quo, utan en politisk dynamik med syfte att enas om en rättvis politik. Konsensus finns inte. Den skapas ständigt på nytt eftersom den förutsätter oenighet och dissensus. Politiken är ett öppet verk baserat på ifrågasättande, dialog och lyssnande.

Frågan är inte om man får tycka annorlunda utan om hur var och en kan bryta mot »mannets« regi för att kunna skilja mellan vad som är ett alienerande tyckande och vad som är en politisk konsensus.

Marcia Sá Cavalcante Schuback, Professor i filosofi på Södertörns högskola

Läs vad Arenas psykolog svarar på samma fråga här.