Ett år efter migrationsuppgörelsen är en titt i backspegeln inte en vacker syn. Ändå fortsätter vansinnigheterna.
Den 24 november 2015 fattade Sveriges regering ett beslut som för lång tid kommer påverka vår plats på jorden som solidariskt samhällsföredöme. Konsekvenserna av asylpolitiken som sattes i verket för ett år sedan har redan fått och kommer fortsätta få fruktansvärda konsekvenser för människors liv.
Miljöpartiets Åsa Romson darrade på rösten med tårar i ögonen medan statsminister Stefan Löfven på en presskonferens presenterade hur Sverige kraftigt skulle minska flyktingantalet för att få ett andrum i mottagandet genom att anpassa de svenska asylreglerna till EU:s miniminivå.
Den 20 juli i år trädde de nya asyllagarna i kraft. Införande av tillfälliga uppehållstillstånd till alla flyktingar förutom kvotflyktingar, med undantag för barn och deras familjer som hunnit registrera sin asylansökan innan förslaget presenterats. Begränsad rätt till anhöriginvandring och skärpta försörjningskrav. Fler id-kontroller på bussar och tåg vid gränsen.
Vi ser er, vi tycker synd om er, men kom inte hit, är budskapet.
Den 24 november 2016 kan Sverige se sig i backspegeln och konstatera att vi under det senaste året medvetet brutit mot barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna. Ändå fortsätter vansinnigheterna.
Med återvändaravtalet som regeringen slöt med Afghanistan i början av oktober, riskerar ett stort antal ensamkommande att skickas tillbaka till ett liv där de i värsta fall riskerar att dö, genom att tvingas in i stridande trupper. Självskadebeteende, självmordsförsök och kraftig ångest präglar mångas liv av rädsla för att inte få vara kvar i Sverige, vittnar bland annat lärare om som dagligen möter människorna bakom asylpolitikens konsekvenser.
Det finns tack och lov ett motstånd. Nätverket #vistårinteut har anordnat demonstrationer mot återvändaravtalet på 15 platser runt om i Sverige och efter protesterna öppnas det nu upp från regeringen för att låta de ensamkommande barnen få stanna så länge de går i gymnasiet. Det är ett minimalt steg i rätt riktning.
Sverige kan inte lösa flyktingmottagandet själva. Vi måste ha ett fungerande omfördelningssystem i Europa. Inget EU-land ska kunna säga att flyktingar inte är välkomna, det strider mot de gemensamma europeiska värdena, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) i Ekots lördagsintervju.
Ja, det krävs samordning och Sverige och andra länder måste trycka på dem som inte vill ta emot flyktingar. I Sverige måste de kommuner som inte vill ta emot flyktingar få samma tryck. Och regering och riksdag måste åter börja arbeta för en humanitär flyktingpolitik, inte emot. Om ett år från dag borde vi åter kunna vara stolta över vår asylpolitk, inte skamsna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.