Trots KD:s historiskt låga väljarstöd kan Busch Thor vara lugn. Det räcker nämligen med så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar för att partiet ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster, visar forskningen.
I SCB:s partisympatiundersökning i maj landade Kristdemokraterna på det lägsta opinionsstödet någonsin sedan riksdagsinträdet 1991, 3,1 procent. I gårdagens mätning hade partiet inte flyttat sig en millimeter. Det var dessutom tre år sedan KD hamnade över spärren i en SCB-mätning.
De borgerliga väljarna har hittills räddat KD kvar i riksdagen. Men frågan är hur uthålliga de är. Ska man ens räkna med KD som en del av alliansen när partiet legat så lågt i så många mätningar?
– Ja, verkligen, säger Annika Fredén, doktor i statsvetenskap som tidigare i år disputerade på en avhandling om taktisk röstning på små partier kring spärren, vid Göteborgs universitet.
Ett experiment som hon genomförde under 2013 och 2014 visar att så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar räcker för att KD ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster i ett riksdagsval – om det är en del av alliansen.
– Det är slående hur mycket lägre opinionssiffror KD tål än exempelvis Feministiskt initiativ. KD får dessutom fler taktiska röster i ett riksdagsval om de ligger under spärren i opinionsmätningar, än om det ligger över, säger Annika Fredén.
Det var ett par år sedan experimentet genomfördes och den politiska kartan har ritats om. Sverigedemokraterna har växt och fler KD-väljare är osäkra. Dessutom vacklar stödet för Moderaterna, vars väljare är KD:s mest trogna stödröstare. Det kan innebära att moderatväljarna inte anser sig ha råd att taktikrösta. Den allt tydligare uppluckringen av alliansen talar också emot stödröstande på KD då väljarna inte längre ser koalitionen som ett sammanhållet alternativ.
Men trots att studiens resultat inte är fullt applicerbart i dagsläget ser det stabilt ut för Busch Thor, menar Annika Fredén. Det som skulle kunna putta ut KD ur riksdagen är om det låga opinionsstödet är än mer konsekvent och fortsätter nedåt.
– Det kan skapa en bild av att partiet är svagt och inte repar sig. De osäkra väljarna kan bli fler och allt osäkrare. Men det är två år kvar till valet och små partier återhämtar sig ofta i valrörelsen, säger Annika Fredén.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.