Osäkra anställningar Tidsbegränsade anställning är dubbelt så vanligt bland städare än på övriga arbetsmarknaden, rapporterar Fastighetsfolket. »Helt klart problematiskt«, säger Fastighets ordförande Magnus Pettersson.
3 av 10 städare har en visstidsanställning, visar siffror som SCB tagit fram åt fackförbundstidningarna Hotellrevyn, Fastighetsfolket, Kommunalarbetaren och Sekotidningen.
1997 hade 14 procent av alla anställda en tidsbegränsad anställning och 2015 hade siffran ökat till 16 procent. För städare har andelen ökat från 23 till 30 procent under samma tidsperiod.
Visstidsanställningar är alltså nästan dubbelt så vanliga bland städare jämfört med övriga arbetsmarknaden.
– Det är klart att det är problematiskt. Inget oväntat resultat heller, vi har ju märkt en ökning av visstidsanställningar i branschen, säger Fastighetsanställdas förbunds ordförande Magnus Pettersson till Dagens Arena.
Enligt Magnus Pettersson beror det på att kunderna kräver korta kontrakt och att arbetsgivarna därmed inte vågar tillsvidareanställa.
– Arbetsgivarna skyller på att Las är så fyrkantig, att det är svårt att säga upp folk. Men man kan säga upp folk på grund av arbetsbrist så vi har lite svårt att förstå rädslan för att tillsvidareanställa.
Och i längden är det heller inte bra för företagen att ha en så stor andel visstidsanställda, anser han.
– När tryggheten försvinner kommer det bli svårt att rekrytera ny personal. Då kommer yrket bli ännu mer ett genomgångsyrke.
Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, säger till Fastighetsfolket att konsumenterna i dag förväntar sig mer flexibilitet från företagen, vilket i sin tur ökar företagens behov av flexiblare bemanning. Och han tror att det är svårt att uppfylla företagens och de anställdas behov samtidigt.
– Du kan aldrig få en situation där alla är nöjda, där vi samtidigt uppfyller företagens behov. Det är en utopi, säger Patrik Karlsson till tidningen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.