Om Trump menade allvar med att vilja stoppa våldet borde han sluta hetsa mot muslimer, och istället försöka få bukt med de många dödliga brotten med skjutvapen i USA.
En enhällig appellationsdomstol har nu underkänt president Donald Trumps dekret att av säkerhetsskäl stoppa inresor från sju muslimska länder.
»Regeringen har inte pekat på ett enda bevis för att någon från de nämnda staterna förövat någon terroristhandling i USA«, skriver de tre domarna.
Domstolen vill inte nu ta ställning till om det handlar om en diskriminering av muslimer. Men det är rätt uppenbart från vad Trump vräkt ur sig under valrörelsen att han vill piska upp en stämning av hat och misstänksamhet mot personer med en sådan tro.
Intrycket förstärks av att presidenten i förra veckan i ett tal förklarade att medierna »underrapporterar« om jihadistiska terroristattacker.
Trumps stigmatisering av alla muslimer är en utmärkt rekryteringskampanj för IS och liknande rörelser.
I all hast producerade Vita Huset en lista, med massor av stavfel, på 78 attentat de senaste åren som medierna skulle ha blundat för. Listan innehöll bland annat terrordåden i Paris, Köpenhamn, Bryssel och Nice, som ingen av oss glömt. Det är närmast ett mönster – attacker som skapar svarta rubriker, nervösa direktsändningar, experter i studion som vilt gissar på vilka gärningsmännen var och ibland gissar fel, och reportrar som skickas ut att fråga »mannen på gatan« om han är orolig.
Om detta är en »underrapportering« vad menar Trump att medierna ska göra? Man kan misstänka att presidenten vill att tidningar, radio och TV ännu tydligare ska hetsa mot muslimer som grupp, också alla hederliga och fredliga företrädare.
Det är nog ingen slump att Steve Bannon, presidentens chefsstrateg, kommer ur en högerextrem miljö, där många drömmer om och vill skapa underlag för ett »civilisationernas krig« mellan kristna och muslimer.
I vart fall är Trumps stigmatisering av alla muslimer en utmärkt rekryteringskampanj för IS och liknande rörelser.
Det är ett obestridligt och obehagligt faktum att det idag finns jihadistiskt våld. Men det måste finnas proportioner i debatten.
Av 3,3 miljoner amerikanska muslimer har 46 på senare år utfört terrordåd. Samtidigt kan man notera att sammanlagt 11 000 amerikaner förra året sköts ihjäl. Det mesta av skjutvåldet skedde i kriminella miljöer, av psykiskt störda ungdomar, av vit makt-extremister eller mest av en slump eftersom det finns vapen överallt.
Så om USAs säkerhet är i fara, finns det nog större problem för Trump att ta itu med än att peka ut muslimer som grupp.
Fredagsmorgonens besked från appellationsdomstolen fick genast ett svar på twitter från presidenten: »Vi ses i rätten«.
Men har amerikanerna valt Donald Trump för att oavbrutet föra ett antal domstolsstrider?
Väljarna har väl knappast heller räknat med att få en president, som under tal om att skydda landet från jihadistisk terrorism, istället uppmuntrar till nya blodiga våldsdåd.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.