GIGEKONOMI Tydligare skatteregler och höjd gräns för skattefria inkomster när privatpersoner utför tjänster åt varandra. Det efterfrågas av företrädarna för den nya organisationen Sharing Economy Sweden som skriver i Di Digital.
Företrädare för fem bolag inom den så kallade delningsekonomin, även kallad gigekonomin, går i dag ut i en debattartikel på Di Digital och efterlyser tydligare regler för de som utför eller köper tjänster inom det här området.
Bolagen är bland annat Yepstr, som förmedlar enklare tjänster som barnpassning, och Taskrunner, där personer kan köpa och sälja exempelvis flytthjälp, skjuts av möbler eller enklare hantverkstjänster i hemmet.
Debattörerna föreslår att man klassar de här tjänsterna som icke-professionella under ett visst belopp, för enklare beskattning. Personer ska kunna tjäna upp till 50 000 kronor på att erbjuda delningstjänster utan att behöva skatta för förtjänsten. Dessutom ska summan under schablonbeloppet vara momsbefriad.
Företagen tycker också att de appar som förmedlar den här typen av tjänster ska vara skyldiga att betala in skatt för användarna av tjänster. De föreslår att apparna ska vara automatiskt uppkopplade mot Skatteverket för att överföringar av skatt ska gå enkelt, och för att myndigheten enkelt ska kunna kontrollera hur mycket användare och appar tjänar.
Moderaterna lanserar i samma veva ett liknande förslag, för att göra det enklare och mer fördelaktigt att tjäna pengar inom gigekonomin.
– Delningsekonomin har stor potential för att tjänster ska kunna växa till där det kanske inte krävs jättemycket förkunskap och är lätt att komma in och börja jobba, säger Maria Malmer Stenergard (M), skattepolitisk talesperson till Di Digital.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.