SKOLKOMMISSIONEN Skolkommissionen vill se större statlig makt över hur mycket pengar skolor använder till undervisning och elevhälsa. Men friskolorna protesterar, rapporterar Altinget.
I en första omgång har remissinstanser fått svara på de delar av Skolkommissionens förslag som rör hur skolan ska finansieras. Kommissionen har bland annat föreslagit att statliga anslag till skolorna ska fördelas med större hänsyn till socioekonomiska faktorer, och att miniminivåer ska ange hur mycket pengar skolorna minst ska lägga på elevhälsa och undervisning.
Friskolorna som har svarat är mycket kritiska, skriver Altinget.
Skolkoncernen Academedia anser bland annat att skolpengen redan i dag tar mycket hänsyn till socioekonomiska faktorer, och de vänder sig emot att staten ska ange en miniminivå som används till undervisning och elevhälsa eftersom det riskerar skolornas vilja att överträffa den nivån.
Friskolornas riksförbund anser också att socioekonomiska faktorer kan komma att få för stor betydelse, och att skolpengen kommer att utgöra en alltför liten del av den totala budgeten.
Kunskapsskolan vänder sig emot miniminivåer för pengar som används till undervisning och elevhälsa, då det inskränker huvudmännens ansvar att »tillhandahålla så bra undervisning som möjligt«.
Även Sveriges kommuner och landsting, SKL, är kritiska till att införa miniminivåer för elevhälsa och undervisning, så som förslaget ser ut, men ger sitt stöd till att socioekonomiska faktorer ska få spela en större roll i fördelningen av pengar till skolorna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.