ARBETSMILJÖ Dagens föreskrifter om arbetsmiljö har redan minskat från 140 till 72 stycken. Nu ska de bantas ytterligare, och facken uttrycker oro. Samtidigt visar en granskning av Dagens Arbete och Byggnadsarbetaren att Arbetsmiljöverkets inspektioner blivit färre och kvaliteten sämre.
På Arbetsmiljöverket pågår ett arbete med att förenkla och banta antalet föreskrifter om arbetsmiljö. Det här trots att antalet föreskrifter redan har minskat med hälften till dryt 70 stycken under senare år. Förändringen hör ihop med påbud från EU:s sida om att medlemsländerna ska minska antalet regler för att underlätta för företag.
Både LO och Svenskt Näringsliv har reagerat på att de inte bjudits in för att vara med i arbetet med att förenkla föreskrifterna, rapporterar Dagens Arbete och Byggnadsarbetaren i sin granskning. Istället har fack och arbetsgivarsidan bjudits in till ett slags grupparbete, vilket parterna inte upplever ger dem tillräckligt med möjlighet att påverka.
Ywonne Strempl, avdelningschef på Arbetsmiljöverket svarar på kritiken med att parterna har bjudits men att de inte har svarat på om de vill vara med. Samtidigt medger hon att det mest handlar om att ge »input«.
– De ska inte delta i arbetet. Det är vårt jobb att utforma reglerna, säger Ywonne Strempl till tidningarna.
Eftersom det enligt Strempl inte är fråga om några nya föreskrifter, utan bara en ommöblering, är det inget konstigt att fack och arbetsgivare inte får vara delaktiga.
Många, både tidigare anställda på Arbetsmiljöverket och fackligt aktiva, vittnar i granskningen av Dagens Arbete och Byggnadsarbetaren om en myndighet som urholkats på kunskap och erfarenhet. Samtidigt som expertisen inom olika områden till stor del har försvunnit, har myndighetens arbete kommit att handla mer om information än inspektion på arbetsplatser.
Enligt en granskning av Riksrevisionen hösten 2016 får Arbetsmiljöverket kritik för att, trots ökade anslag, ha minskat antalet arbetsplatsinspektioner med en tredjedel under fem år, skriver tidningarna.
Mycket av förändringen kan kopplas till när Arbetslivsinstitutet lades ned 2007, vilket skedde parallellt med stora neddragningar på Arbetsmiljöverket.
EU-kommissionären Frans Timmermans försvarar EU:s försök att förenkla olika regelsystem, och menar att det inte påverkar säkerheten på arbetsplatser.
– Kritikernas ståndpunkt har alltid varit att avreglering betyder lägre socialt och arbetsmiljömässigt skydd. Men vi har minskat reglerna och antalet förslag – inte nivån på skyddet, säger Frans Timmermans till tidningarna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.