kollektivavtal Förra våren lanserade Företagarna sin idé om en ansvarskod, som skulle vara ett alternativ till kollektivavtal för småföretag som vill visa att de är schyssta arbetsgivare. Men än så länge har planerna inte blivit verklighet.
Förslaget om en ansvarskod lanserades inför organisationen Företagarnas kongress i maj där man klubbade igenom initiativet. Idén bygger på att kollektivavtal inte är anpassade för små företag, då de bland annat innebär för mycket administration.
I en debattartikel i Aftonbladet skrev Företagarnas vd Günther Mårder och politiske chef Patrik Nilsson att de »sträcker ut en hand till LO och arbetarrörelsen« för att försöka få med dem på idén att utveckla den svenska modellen genom »att släppa krav på kollektivavtal i alla företag«.
Företagarna vill ha ett alternativ till kollektivavtal, som ändå innebär en stämpel på att man är ett »schysst« företag. Tanken var att ta fram ett paket med exempelvis pensions- och försäkringslösningar som skulle gälla anställda på de företag som förband sig att följa ansvarskoden.
Dessutom skulle ansvarskoden förplikta företagen att leva upp till vissa villkor när det gäller lön, löneförhandling, semester och arbetstider.
Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna påpekade redan då att det inte är helt lätt att få till breda lösningar med bra villkor vid sidan om kollektivavtalen.
– Det är inte helt lätt att få till försäkringspaketet. Till exempel går en omställningsförsäkring bara att få till via kollektivavtal, så vi måste ta fram ett alternativ, sade Lise-Lotte Argulander till tidningen Arbetet i oktober 2016.
Planen var att en färdig ansvarskod skulle vara på plats någon gång i början av 2017. Men när Dagens Arena ställer frågan till Företagarna om hur arbetet har gått tycks det inte ha hänt särskilt mycket på ett och ett halvt år.
»Det besked vi kan ge är att arbetet fortlöper, samt att vi får återkomma med besked längre fram om hur det landar« skriver pressekreteraren Hannes Mård på Företagarna i ett mejlsvar.
Organisationen vill dock inte medge att det går trögt eller peka ut några särskilda svårigheter de har stött på i arbetet med ansvarskoden.
»Det är ett omfattande och till viss del komplicerat arbete som kräver både tid och eftertanke« skriver Hannes Mård.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.