HEMLÖSHET De hemlösa barnfamiljerna i Sveriges tre största städer blir allt fler. Men enligt forskare ryms ett stort mörkertal i statistiken.
GP rapporterar att 683 barn saknar bostad i Göteborg, en ökning med 171 barn jämfört med i fjol. I Malmö är utvecklingen än mer dramatisk. Tidigare i veckan rapporterade Sydsvenskan att antalet hemlösa barn i Malmö ökat från 675 till 887.
Enligt en rapport som Stockholm stad presenterade i våras minskar hemlösheten totalt, men ökar bland just barnfamiljer. I dag är 718 barn hemlösa i Stockholm, 83 fler än 2015, skriver Dagens Nyheter.
Barnfamiljer är en grupp som drabbas särskilt hårt av den svåra bostadsmarknaden. I de flesta fall behövs inga sociala insatser, menar Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö.
– Hade det funnits bostäder hade det löst sig för nittio procent, säger hon till Sydsvenskan.
Bilden bekräftas av Malin Östling, chef för socialtjänsten i Göteborg.
– Det handlar till stor del om barnfamiljer som är hemlösa på grund av strukturella orsaker och i övrigt inte behöver något stöd från socialtjänsten, säger hon till GP.
För att tackla hemlösheten har politiker fokuserat på att minska vräkningar. 2007 införde dåvarande äldre- och hälsominister Maria Larsson (KD) en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Dagens Arenas granskning visade att vräkningarna visserligen hade minskat i Sverige, men att så kallade påtvingade avflyttningar och hemlöshet ökar.
Sten Åke Stenberg professor i sociologi, har i en tidigare intervju med Dagens Arena, hävdat att myndigheter lätt fokuserar på vräkningar, eftersom Kronofogden har konkreta siffror. Nationell statistik för hemlöshet saknas och är svårare att upptäcka. Antalet människor som tvingas flytta på grund av en vräkning är förmodligen bara toppen på ett isberg, menar Stenberg.
– Den statistik vi har är väldigt ytlig. Vi har inte koll på hur många som flyttar och vart, sade han då.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.