omlokalisering Arbetsdomstolen slår fast att anställda på myndigheter har arbetsplikt även om deras arbetsgivare flyttar till annan ort. Beslutet är aktuellt efter regeringens beslut att flytta hundratals myndighetsjobb från Stockholm.
Tvisten gäller myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen som ska flytta från Stockholm till Karlstad nu i december.
Fackförbundet ST och sex anställda har bestritt att myndighetens anställda skulle vara skyldiga att flytta med till Karlstad och fortsätta arbeta. Det innebär att det handlar om huruvida de anställda måste säga upp sig själva, om de inte vill flytta, eller om staten ska säga upp dem på grund av arbetsbrist.
Enligt Arbetsdomstolen är praxis sedan 1960-talet att anställda följer med den myndighet de arbetar på om den omlokaliseras. I ett pressmeddelande skriver AD att även rättsfall på 2000-talet har avgjorts enligt den linjen.
Domstolen lyfter också fram att omställnings- och trygghetsavtal sedan 1970-talet har anpassats för att ta hänsyn också till fall när arbetstagare säger upp sig självmant, och inte bara gäller uppsägningar på grund av arbetsbrist.
Men enligt ST innebär det ekonomiska förluster för de anställda att de behöver säga upp sig själva om de inte vill flytta med sin arbetsgivare.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.