Val 2018 Moderaterna presenterade i dag de frågor de vill gå till val på i september. Genom stramare flyktingpolitik, tiggeriförbud och hårdare straff vill de bilda en M-ledd Alliansregering.
Moderaterna gjorde ett svagt valresultat vid förra valet. Visserligen var det inte lika dåligt som 2002 då partiet fick 15 procent av rösterna, men de 23 procent de fick i valet 2014 var ändå ett rejält tapp från 2010 då 30 procent av väljarna röstade på dem.
Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna, säger att partiet känner att de går in i valrörelsen med vinden i ryggen.
– Vi upplever att vi är i ett läge då vi är tillbaks i matchen. Även om vi såklart är fullt medvetna om att valet avgörs på valdagen. Vi tar inte ut någon vinst eller förlust innan det, säger Gunnar Strömmer.
Genom 50 miljoner, dörrknackningar och att synas i den offentliga miljön ska Moderaterna göra ett bättre val än 2014, återta en starkare ställning i landets kommuner men framförallt att tillsammans med allianspartierna bli större än de rödgröna partierna och bilda en M-ledd regering.
Moderaterna vill vinna valet genom att ta väljare från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och fånga upp de som »ligger, sitter eller är på väg upp ur soffan«. Gunnar Strömmer säger att det som kommer avgöra valet är »det politiska innehållet och trovärdigheten« att partierna kan leverera det de har lovat.
De politiska frågor som Moderaterna vill gå till val på är uppdelade i fyra områden: Ekonomi och jobb, lag och ordning, invandring och integration och sjukvård och skola.
Moderaterna vill ha »ett seriöst samtal med väljarna« kring arbetsmarknaden, jobben och ekonomin. Sällan har en högkonjunktur använts så illa för att förbereda sig för det som kommer sen, menar partiet.
– Vi har en tudelad arbetsmarknad mellan inrikes-, och utrikesfödda. Visserligen går Sverige bra, stärkt av en stark internationell högkonjunktur, men sällan har en högkonjunktur använts så illa för att förbereda sig för det som kommer, säger Gunnar Strömmer som också nämner att kommunerna vittnat om en ekonomisk oro inför framtiden.
Enligt Gunnar Strömmer är det lag och ordning som skiljer ut det här valet och han nämner skjutningar, organiserad brottslighet och den låga polistätheten som några av utmaningarna på området.
Migrationspolitiken ska vara stram och integrationen ska präglas av krav tycker Moderaterna.
– Vi klarar inte integrationen om vi inte har stramhet, den politik vi har i dag räcker inte, säger Gunnar Strömmer, som också nämner skuggsamhället.
– Vi har ett stort och växande problem med skuggsamhället. De prognoser över hur många som flyter ut i skuggsamhället handlar om upp emot 50 000 människor.
Flera grundvärderingar håller partiet fast vid – sänkt skatt på arbete och valfrihet finns med i plattformen.
– Vi tänker inte vika en millimeter när det kommer till valfrihet, säger Strömmer.
Trots att Moderaterna hoppas på att tillsammans med Alliansens andra partier bilda regering efter valet har de inte gått ut med någon genensam valplattform. Men förslag kommer att komma säger Gunnar Strömmer.
– Det pågår samtal kring politiskt innehåll och hur vi ska kunna regera tillsammans. Vi kommer återkomma med något gemensamt.
Politiska experter har noterat en likhet mellan Socialdemokraternas valplattform, som presenterades tidigare i veckan, och Moderaternas. Fundamenten är dem samma för båda partierna: integration, lag och ordning, jobb och ekonomi, och sjukvården.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.