Svenska skolan Lärarbristen är akut. 187 000 nya lärare behövs, visar en rapport från SKL som släpps i dag.
Skolverket har redan larmat om lärarbristen. Nu gör Sveriges Kommuner och Landsting samma sak. I dag släpper de en rapport som SvD har fått ta del av. Siffrorna är mörka. Rapporten beräknar att 187 000 lärare kommer behövas fram till år 2031.
I dag börjar nästan var fjärde av alla nya studenter på högskolans yrkesprogram en lärarutbildning. Men för att för att klara behovet kommande år skulle siffran behöva vara betydligt högre – mer än hälften av alla nya studenter årligen, enligt SKL.
Fram till 2031 kommer antalet barn och elever i förskole- grundskole- och gymnasieålder öka med nästan 350 000 personer, vilket motsvarar en ökning på cirka femton procent jämfört med 2017.
600 nya förskolor och 300 nya skolor behöva byggas för att rymma alla.
– Det är rätt slående skulle jag säga. Det kommer inte räcka att utbilda fler, utan vi måste alla utveckla nya sätt att organisera skolan och lärarnas uppgifter, säger Per-Arne Andersson, chef för SKL:s avdelning för utbildning och arbetsmarknad, till SvD.
Några av problemen med att täcka behoven har enligt rapporten varit platsbrist på universiteten, att studenter inte upplever utbildningen och yrket som attraktivt, och att flera lärarstudenter hoppar av.
Tidigare har även många lärare lämnat yrket. SKL:s rapport pekar dock på en positiv utveckling, där allt fler lärare återvänder till yrket. Förra året ökade siffran med 40 procent.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.