Antalet anmälningar till DO om åldersdiskriminering har nått rekordnivåer. För varje tio år man blir äldre minskar chansen att man får jobb med fem procent, hela vägen till pensionen där chansen nästan är noll.
Den nuvarande diskrimineringslagen som förbjuder att man diskrimineras på olika grunder, så som religion, kön och ålder trädde i kraft 2009. Förra året fick Diskrimineringsombudsmannen (DO) in 274 anmälningar om åldersdiskriminering. Det är en ökning från året innan, och ett av de högsta antalen någonsin, rapporterar SVT.
– Man söker ofta någon som är ”ung och hungrig”. Och tänker att ambition och nyfikenhet inte går ihop med någon i min ålder – det vill säga femtio, säger Erik Haglöf, VD på rekryteringsfirman Bohmans nätverk till SVT.
Tio års högre ålder gör att chansen att man blir kontaktad av arbetsgivare är cirka fem procentenheter lägre. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) från juni 2017. Ju närmre pensionsålder man kommer, desto mindre är chansen att en arbetsgivare är intresserad av att erbjuda en anställning. När man är nära pensionen är chansen nästan noll.
– Det finns fördelar med att anställa en person som inte är i barnåren. Mycket går tillbaka till stereotyper av hur man tänker på en äldre person och en yngre person, säger Stefan Eriksson, universitetslektor i nationalekonomi vid Uppsala universitet som är en av de som skrivit IFAUs rapport.
Ålderseffekten är störst bland fordonsförare i de olika yrkesgrupper som rapportern undersöker.
– Jag tror att det förekommer, men det kommer nästan aldrig oss till kännedom. Jag är rädd för att folk bara sväljer och går vidare, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare på Transportarbetarförbundet.
Förra året bestämdes det att pensionsåldern skulle höjas, vilket sker successivt fram till 2026. Då höjs den lägsta åldern för att ta ut allmän pension till 64 år och åldern för när man tidigast får ta ut garantipension och bostadstillägg kommer då kopplas till medellivslängdens utveckling. Från 2023 kommer ens anställning vara skyddad av LAS tills att man är 69 år.
Hur tror du att den höjda pensionsåldern kommer påverka åldersdiskrimineringen?
– Det kan gå åt båda hållen. Om samhället vill att man ska arbeta längre krävs det att arbetsgivare anställer även äldre, säger Stefan Eriksson.
– Jag tror det är viktigt att man diskuterar de här frågorna med allmänheten men också med arbetsgivare. Vilka förmågor som blir sämre när man blir äldre och vilka som inte blir det. Forskningen och den allmänna uppfattningen går isär där, fortsätter han.
Läs mer:
Åldersdiskriminering börjar redan vid 40 år
Turordningsreglerna skyddar lågavlönad personal
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.