Val2018 Vet du inte vad du ska rösta på i riksdagsvalet i september? 39 olika alternativ finns. Dagens Arena reder ut vad partierna står för, vad de vill och var de kommer ifrån. 

Så många som var tredje väljare bestämmer sig veckan innan valet. Kanske inte så konstigt med tanke på hur många partier det finns att välja mellan. 39 stycken ställer upp i riksdagsvalet 2018. Hela 203 i kommunalvalet och 41 av dem kan man också kryssa i landstingsvalet.

Flera av de kommunala partierna har seglat upp som lokala storfavoriter – Demokraterna i Göteborg som i senaste GP/Sifo-undersökningen gått om Socialdemokraterna på hemmaplan, Åselepartiet som varit aktiva i över 20 år i Åselekommun och som mest haft 6 mandat i kommunfullmäktige och Dorotea kommunlista (DKL) som är Sveriges största lokalparti med nästan 39 procent av de lokala rösterna.

På riksdagsfronten finns förutom de åtta riksdagspartierna och utmanare som Feministiskt initiativ och Piratpartiet även mer klassiska småpartier som Djurens parti, Enhet och Svenskarnas parti. Just på högerkanten finns det flera nya partier, där SD-avknoppningen Alternativ för Sverige är det parti det kanske har skrivits mest om.

Här är listan på alla partier som ställer upp.

Allianspartiet/Medborgarens röst (ALP)

Hette först bara Allianspartiet, men lade 2009 till Medborgarens röst för att inte blandas ihop med det då nymyntade samlingsnamnet alliansen (M, C, L, KD). Är framförallt starka i Burlöv, i Skåne. De har bland annat kämpat för en offentlig fritidsgård. Samarbetar med Sverigedemokraterna lokalt.

Alternativ för Sverige (AfS)   

Partiet grundades så sent som i mars 2018 av de uteslutna SDU:arna Gustav Kasselstrand och William Hahne. Det högerpopulistiska partiet har lockat flera av Sverigedemokraternas förtroendevalda och vildar och driver frågor om återinvandring och ett svenskt urträde ut EU.

Arbetarpartiet  Socialdemokraterna

Har suttit i regeringen sedan 2014, tillsammans med Miljöpartiet och med stöd av Vänsterpartiet. Partiet är Sveriges största och går till val på mer pengar till sjukvården, hårdare migrationspolitik och tuffare tag mot brottsligheten. Starkaste valfästet 2014: Munkfors 52,8 procent

Centerpartiet

I riksdagsvalet 2014 fick partiet 6,11 procent. Om det hade varit val idag hade partiet fått nästan 9 procent av rösterna. Deras hjärtefrågor i höstens val är ett företagsklimat som gynnar småföretag, en generös flyktingpolitik och minskade vårdköer. S har räckt ut handen, något som Annie Lööf sagt nej till – men vem vet vad som händer efter valnatten. Starkaste valfästet 2014: Grästorp 19,5 procent.

Det nya partiet

Deras ansökan är fortfarande under behandling, så det är oklart om de får ställa upp i höstens val. Partiet grundades av Ian Wachtmeister och partiet var framförallt aktivt i valet 1998. Politiken bygger på skattesänkningar, privatiseringar, restriktiv invandringspolitik och en konservativ familjesyn.

Direktdemokraterna

Partiets enda punkt i deras partiprogram är att människor ska kunna göra sin åsikt hörd mer än vart fjärde år. De vill att »det ska hållas folkomröstningar i politiska frågor hela tiden.« Partiet bildades 2014 och gjorde en viss succé i valet samma år genom att få 1 417 röster (0,02%). Partiet är en sammanslutning av tre tidigare partier; Kommunalpartiet Demoex från Vallentuna, rikspartiet Aktiv Demokrati och Äkta Demokrati från Värmdö.

Djurens parti

Som namnet vittnar om står djurrätt i fokus och partiet vill att människor ska låta bli att skada och döda andra djur och att människor aktivt ska hjälpa djur mer än vad som gör idag. I valet 2014 fick partiet 4 093 röster (0,07%).

Enhet

Ett klassiskt småparti som har ställt upp i riksdagsvalen sedan 1991. Influerad av New Age och spiritualitet jobbar partiet för en harmonisk människa, en hållbar planet och ett tryggt samhälle. De förespråkar någon from av basinkomst, urträde ur EU och en fördelaktig politik gentemot småföretagare. Enhet är det tredje största småpartiet, efter Piratpartiet och Fi, och fick 2014 6 277 röster (0,1%).

Europeiska Arbetarpartiet-EAP

Partiet har funnits med i svensk politik sedan 1970-talet och var då ett parti på ideologisk vänsterkant. Under 1980-talet svängde ideologin rejält och många skulle idag kalla partiet högerextremt. Partiet betecknar sig som en del av den amerikanska LaRouch-rörelsen och har en stor tilltro till teknikutveckling, vill »skydda regeringsformen och sjukvården från privatisering«, och inför ett nytt finanssystem.

Feministiskt initiativ

Det var många som trodde att partiet skulle komma in i riksdagsvalet 2014 och med 194 719 röster (3,1%) så var det nära. Jämställdhet, asylrätt, mänskliga rättigheter och hållbarhet är partiets viktigaste frågor. Starkaste valfästet 2014: Stockholm och Göteborg vardera 10,4 procent.

Frihetspartiet

Var från början tänkt att heta Bikerpartiet och första styrelsen hade medlemmar från Hells Angels, men 2011 valde partiet att stuva om i toppen – just för att partiet var för starkt kopplat till bikerkulturen.  Ny partiledare och partiordförande blev Mellie Wahlberg. Partiet skriver att de sätter  »den enskilda, lilla och illa förtrampade människan i centrum av tillvaron.«  Partiets hemsida tycks vara hackad, så det är oklart hur aktiva de är.

Frisinne 

Grunden i Frisinne består av tre lika delar; fri tanke, att behandla andra som man själv vill bli behandlad, och yttrandefriheten. Partiet vill bland annat införa basinkomst, är positiva till EU och negativa till public service. Deras ansökan är fortfarande under behandling, så det är oklart om de får ställa upp i höstens val.

Högerpartiet de konservativa

Högerpartiet de konservativa startade som en reaktion på att Moderaterna blivit för nyliberala. Det är ett socialkonservativt parti som inspirerats av det konservativa partiet i Storbritannien. 2014 gick partiet till val på en omfattande reformation av det finansiella systemet och konservatismens kärnfråga är, enligt partisekreterare Oscar Lagberg, mänsklighetens ödefråga – »energimiljöfrågan«.

Initiativet

En ny uppstickare som fått mycket uppmärksamhet för att de inte har någon politik alls. De har inspirerats av framgångssagan Alternativet i Danmark och vill ha ett samhälle där man håller upp dörrarna för varandra, ser varandra i ögonen och möts i diskussion. De vill skapa »välmående, tillit och utveckling för människor, organisationer, samhälle och planet«, men oklart hur det ska gå till.

Junilistan

Partiet vars fokusfråga är EU är registrerat för höstan val, men på hemsidan går att läsa att »Junilistans styrelse har i oktober beslutat lägga partiet i malpåse.« Partiets viktigaste frågor är: omförhandla medlemskapet, undantas kravet på att gå med i euron, och folkomrösta om varje beslut som flyttar makt från Sveriges riksdag och regering till EU.

Klassiskt liberala partiet

2014 fick partiet 1 210 röster (0,02%), men partiprogrammet kanske ligger mer i tiden i år – sänkta skatter, rätten till självförsvar, avreglera bygg- och bostadsmarknaden, privatisera mer och öka det kommunals styret.

Kommunistiska Partiet

Kanske blir 2018 ytterkantspartiernas år? Kommunisterna går bland annat till val på bygga bort bostadsbristen, få bort vinstsyftningen inom välfärden, nej till bemanningsbolag och förstatliga järnvägen. Starkaste valfästet 2014: Lysekil 6,63 procent.

Kristdemokraterna

Det tog Kristdemokraterna 18 år att komma in i riksdagen. Nu riskerar de att åka ur. Partiet har stadigt legat under 4 procentspärren det senaste året, trots att partiet gått tillbaka till frågor som traditionellt fungerat bra för dem: äldrefrågor. Partiet vill hålla sig kvar i riksdagen genom att lova mångmiljard satsningar på vården och äldreomsorgen. De vill regera tillsammans med alliansen. Starkaste fäste i riksdagsvalet 2014: Gnosjö 22,8 procent.

Kristna Värdepartiet

Det här partiet kanske är en utmanare till KD? 2014 fick de 3 553 röster (0,06%) vilket ändå får ses som en bedrift med tanke på att partiet startade samma år. De vill bland annat se ett förbud mot aborter från befruktningen, att »familjen ska vara den suveräna byggsten som bygger upp samhället, inte något rättslöst objekt som staten kan göra vad den vill med«, att hyresregleringen slopas och att a-kassan reformeras.

Landsbygdspartiet Oberoende (LPo)

Är ett parti för »alla som bor på landsbygden«, som startade 2010 och som i valet 2014 fick 3 450 röster (0,06%). Deras politik är bland annat att Sverige ska vara självförsörjande på baslivsmedel, att det på alla orter ska finnas en god basservice som inkluderar kontanthantering och en väl fungerande räddningstjänst, Sverige ut ur EU och att allemansrätten ska regleras.

Liberalerna (tidigare Folkpartiet)

Jan Björklund leder partiet igenom ytterligare en valrörelse och fokus ligger på skolan. Trots dåliga opinionssiffror så är det ett av få riksdagspartier som värvat fler medlemmar sedan valet 2014 och de går till val på liberala värden, skolan och integration. De vill sitta i regering med alliansen. Partiets starkaste fäste i riksdagsvalet 2014 var Danderyd med 22,2 procent

LOTTOKRATIN

Svårt att veta vad de vill utan varken hemsida eller talesperson. Partiet kanske är det samma som Nordisk Union som vill värna den nordiska kulturen genom bildandet av republiken Skandinavia, med huvudstaden förlagd till Ulricehamnstrakten. Partiet registrerade sig hur som 2015 hos valmyndigheten och ställer också upp i alla landstings- och kommunval.

Medborgerlig Samling (MED)

Under årets parroll »Mer sans. Mindre sensation« går Medborglig Samling till val för andra gången. (2014 hette dock partiet Borgerlig Framtid (BF)). Det är ett liberalkonservativt parti som tycker att »Sverige är ett land där medborgaren trycks ned till förmån för den påstått förtryckta gruppen«, där »Sverige lider av bristande inre och yttre säkerhet« och där Sveriges ekonomi har stagnerat. Familjen står i centrum, myndigheter bör läggas ner och statens primära uppgift är att skydda medborgaren.

Miljöpartiet de gröna

Fyra år i regeringen har tagit hårt på Miljöpartiet. De vann stort 2014 med över 6 procent av väljarna för att idag ligga omkring 4 procentspärren. Klimat och miljö, skola och integration är de frågor partiet lyfter i valrörelsen. De vill se en generös flyktingpolitik, satsa på kollektivtrafiken och solenergi och skolan.

Moderaterna

Sveriges största borgliga parti. I skrivande stund är det lite oklart om det är Sveriges tredje eller näst största parti. Går på val med sloganen »Lika för alla« och vill bland annat inför bidragstak, ta krafttag mot kriminaliteten och återinföra kömiljarden. Starkaste valfästet 2014: Vellinge 36,6 procent.

Mosebackedemokraterna

Ett parti som funnits med i ett par val, men som inte har någon direkt verksamhet. Partiet säger sig dock långsiktigt vilja främja demokratin och skapa ett samhälle där människan tar ansvar både lokalt och globalt.

Nordiska motståndsrörelsen

För första gången ställer nazistiska NMR upp i riksdagsvalet. Organisationen vill störta demokratin och hyllar Hitler.

Norrländska Samlingspartiet

Bildades 2009 för att stärka och hålla samman Norrland. 2010 gjorde de ett kanonval och fick 0,02 procent av rösterna i riksdagsvalet. Partiet ingår sedan 2013 i Landsbygdspartiet Oberoende.

Piratpartiet

Ett parti som värnar människors integritet på nätet. Partiet skrällde i riksdagsvalet 2006, samma år som partiet grundades, och fick 0,63 procent av rösterna. 2009 valdes de in i EU-parlamentet, men 2014 förlorade de båda mandaten.

Rättvisepartiet Socialisterna

Är ett demokratiskt socialistiskt parti som tycker Vänsterpartiet gått för långt åt höger. Partiet vill minska klyftorna i samhället genom att ersätta »storföretagens diktatur med gemensamt ägande och demokratiskt styre«.

Sjöbopartiet

Sjöbopartiet är ett lokalt invandringskritiskt parti som jobbar för ett levande Sjöbo kommun. Partiet har funnits sedan 1991 och efter valet 2014 skapade de rubriker när de inte stängde dörren till nazistiska Svenskarnas parti. De vill bland annat att Sjöbo kommun ska vara en »lågskattekommun« och ha utökade gymnasieprogram.

SKÅNEPARTIET

Under parollen Skåne först! Sverige sen går Skånepartiet till val. De vill att Skåne ska bli en fri republik, de säger nej till tiggeri, »flyktingar och liknande, och vill att alla muslimer ska flyttas ifrån Sverige.

Sociala Partiet (SP)

Partiet har varit registrerat hos Valmyndigheten sedan 2006, men utöver det verkar det inte finnas någon aktivitet.

Socialistiska Partiet

Ett socialistiskt parti med rötterna i trotskism. Partiet vill att »kapitalismens förslösande exploatering ersätts av socialistisk hushållning« och det ska ske genom en fredlig reform-revolution.

SPI Välfärden

Är ett parti som värnar äldrefrågor, framförallt pensionssystemets utveckling. SPI stod tidigare för Sveriges pensionärers intresseparti. De jobbar för ett rättvisare pensionssystem, en restriktiv migrationspolitik, och ett företagsklimat som gynnar små företag. I riksdagsvalet 2014 fick de 3 369 röster (0,05%) och finns representerade i flera kommuner.

Spritpartiet

I motsatts till vad namnet lätt kan få en att tro vill Spritpartiet lyfta fram problematiken kring alkohol och halvera alkoholkonsumtionen i Sverige. I valet 2010 fick de 237 röster och 2014 ynka fem.

Svenska Förnufts Partiet (SFP)

Ett invandringskritiskt parti som vill stänga Sveriges gränser, inför direktdemokrati i större utsträckning och att SIDA stoppar utbetalningar till »konstiga« projekt.

Sverigedemokraterna

Sveriges kanske näst största parti vars huvudfråga är migration. De vill hjälpa fler på plats, att de som vistas i Sverige illegalt ska ges inreseförbud i Sverige och att utländska brottslingar döms till utvisning. Sedan SD kom in i riksdagen 2010 och har stadigt fått fler väljare. Starkaste valfäste 2014: Sjöbo 24,1 procent

TRYGGHETSPARTIET

Ett nytt parti som bland annat vill införa jourdomstolar och att gärningsmän som grips i samband med brottet, ska rannsakas och dömas inom ett par dagar. Straffen ska avtjänas omedelbart. De vill organisera om Region Skåne och inför grundavdrag för alla.

Vägvalet

Partiet bildades i Göteborg 2010 ur uppropet mot trängselskatten. I valet 2014 blev de Göteborgs sjunde största parti. De driver frågor om trängselskatten i Göteborg, västsvenska paketet och medfinansieringen av den samma och Västlänken.

Vänsterpartiet

»Ett Sverige för alla, inte bara de rikaste« är Vänsterpartiets valslogan. De säger nej till vinster i välfärden, ja till sex timmars arbetsdag och öka skatterna för de allra rikaste. I valet 2014 fick V 5,72 procent av rösterna. Starkaste fäste då var Pajala med 21,7 procent av rösterna.

 

Läs mer: Alternativ för Sverige, en utbrytare i mängden

Läs mer: Nu införs vallokaler på hjul