Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

ränteavdrag Att fasa ut ränteavdraget kommer att bli en uppgift för nästa regering, det är MP:s Per Bolund övertygad om. Miljöpartiet kommer att driva frågan i valrörelsen, uppger han till Dagens Arena. Men S säger nej. 

»MP har varit tydliga, vi vill att ränteavdragen ska fasas ut, som del i en skatteöversyn. Jag är övertygad om att nästa regering behöver ta tag i den här frågan« skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en skriftlig kommentar till Dagens Arena.

Till SvD Näringsliv utvecklar Per Bolund sina tankar kring ränteavdragen, i och med att han spår att Riksbanken snart kommer att höja räntan.

– Kostnaden för staten för ränteavdragen kommer att skjuta i höjden på ett sätt som jag inte tror att någon regering kommer att kunna acceptera, så mitt råd till hushållen är att de redan nu börjar planera för att man kommer att få förändringar i ränteavdragen framöver, sa Per Bolund till SvD.

Imorgon, fredag, börjar Miljöpartiets valkongress i Västerås, där partier bland annat ska välja om sina språkrör och klubba igenom sitt valmanifest. Och enligt Per Bolund kommer Miljöpartiet driva frågan om att fasa ut ränteavdraget i valet.

Regeringspartnern Socialdemokraterna har dock hittills ställt sig kallsinniga till att röra ränteavdraget.

– Det är ju faktiskt så att man ganska radikalt ändrar villkoren för familjer; nystartade familjer med barn som ofta har väldigt tajta marginaler, sa finansminister Magdalena Andersson (S) på Bostadskongressen på onsdagen.

Samtidigt tror finansministern att hushållen har marginaler för att klara av höjda räntor.

– De allra flesta hushåll i Sverige har goda marginaler om räntan skulle gå upp lite, sa Magdalena Andersson under samma anförande.

Enligt Finansdepartementet saknas statistik som visar exakt hur ett slopat eller avtrappat ränteavdrag skulle påverka olika typer av hushåll ekonomiskt.

Finanspolitiska rådet rekommenderade i samband med sitt rapportsläpp om läget i svensk ekonomi för någon vecka sedan att ränteavdraget trappas ned.

»Jag kan tänka mig att avtrappningen sker med 1-2 procent per år« skriver Harry Flam, en av Finanspolitiska rådets ledamöter i ett mejl till Dagens Arena om hur han vill utforma en avtrappningen.

I Finanspolitiska rådets rapport från 2016 gjordes en beräkning av hur ett avtrappat ränteavdrag skulle påverka hushållens disponibla inkomst. Det visade sig att hushållens disponibla inkomst i snitt skulle minska med mindre än en procent om året, vid en sänkning av ränteavdraget från 30 till 21 procent.

Den andel av hushållen som skulle förlora mest på ett sänkt ränteavdrag skulle i snitt förlora drygt 3 procent av sin disponibla inkomst, enligt Finanspolitiska rådets beräkningar.