LEDARE Även om SD vill gå till val som ett tredje alternativ i politiken så visar fakta att partiet flyttat sig alltmer högerut med målet att bli ett stödparti åt en borgerlig regering.
Jimmie Åkesson har hävdat att han först var medlem i Moderat skolungdom (MSU) för att 1995 gå med i SD. Tidskriften Expo, som hittat en berättelse som Jimmie Åkesson skrev i SD-Syds medlemsblad 1997, hävdar däremot att Åkesson inte var medlem i MSU utan i den lokala gruppen Ny Höger innan han tog steget in i SD. Oavsett vilken historia som är sann är en sak obestridlig. Åkesson stod tidigt till höger, successivt blev han också allt mer nationalistisk.
Åkessons politiska ränder har inte gått ur. Vid SD:s Landsdagar 2015 deklarerade han att partiets långsiktiga mål är att bilda regering med Moderaterna och KD. Under Åkessons ledning har partiet också förflyttat sig allt mer högerut i ekonomiska frågor.
Orsaken är tydlig, partiet vill öppna för ett samarbete med den traditionella högern. Förhoppningen är att efter valet i höst bli stödparti till en högerregering, kanske bestående av bara Moderater eller av Moderater och KD.
SD:s högerposition öppnar samtidigt för kritik från vänster.
På punkt efter punkt går det att belägga partiets position.
1. SD vill försvaga anställningstryggheten.
Tillsammans med alliansen kräver SD att turordningsreglerna i LAS luckras upp. Det skulle inte skapa fler jobb totalt sett, däremot skulle fler äldre åka ut från arbetslivet.
2. SD öppnar för att tidsbegränsade anställningar kan staplas på varandra.
Den rödgröna regeringen fick till sist med sig alliansen på ett förslag som gör det svårare att stapla olika tidsbegränsade anställningar på varandra. Ett enda parti röstade nej till förslaget i riksdagen, SD.
3. SD accepterar att välfärdskoncerner tar med sig skattepengarna utomlands.
Tillsammans med alliansen har SD öppnat för obegränsade vinster för de stora välfärdskoncernerna. Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket yttrade en gång i tiden den socialdemokratiska socialministern Gustav Möller. Det är ett budskap som idag behöver upprepas.
4. SD vill försvaga skyddet för sjuka.
Tillsammans med alliansen vill SD återinföra stupstocken i sjukförsäkringen. Det systemet testas redan av alliansen förra gången de satt vid makten. Resultatet blev att cancersjuka kastades ut ur systemet och blev av med sitt understöd..
5. SD står längst till höger i synen på kvinnors rättigheter.
SD vill som enda parti i riksdagen strama åt abortpolitiken. Erfarenheter från länder som Polen, Irland och Malta visar vad som skulle hända. Varje åtstramning leder till en ökning av illegala aborter med stora hälsorisker för kvinnor som inte har råd att betala för kostsam behandling utomlands.
6. SD säger nej till krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling.
SD:s politik öppnar för social dumpning där företag kan vinna konkurrensfördelar på löner och villkor som ligger under rådande kollektivavtal. Källa: Dagens Samhälle.
7. SD vill underminera jämställdheten.
Sverigedemokraterna vill återinföra vårdnadsbidraget. Det skulle motverka jämställdheten och försvåra integrationen. Det är särskilt vanligt att nyanlända kortutbildade kvinnor hamnar utanför arbetslivet. De bör få utbildning och inte pengar för att stanna hemma. Källa: Riksdagsmotion 2016/17:2503 av Linus Bylund (SD) m.fl.
En person med månadsinkomst på 100 000 kronor får en skattesänkning på 46 000 kronor om året.
8. SD stödjer hellre Moderaterna än sina egna förslag. SD har lovat höjda pensioner och mer pengar till a-kassan.
Men gång på gång har SD röstat för alliansens skatteförslag som gett mindre pengar till pensionärer. Efter förra valet röstade också SD för alliansens budgetförslag.
Det rödgröna förslaget innebar mer pengar till pensionärer och till a-kassan, men för SD var det viktigare att stödja alliansen än att stå upp för sin egen politik. För SD är det viktigare att avsätta Löfven än att stå upp för egna löften.
9. SD:s politik går inte ihop.
SD lovar mer pengar till sjukvård och äldreomsorg, men samtidigt vill SD sänka skatten och kräver i sin budgetmotion att statsbidragen till kommunerna ska minska med 73 miljarder fram till 2020. Den politiken går inte ihop. SD bluffar. Konsekvensen skulle bli en sämre sjukvård och äldreomsorg.
10. SD:s skatteförslag gynnar höginkomsttagare på bekostnad av låginkomsttagare.
Om SD:s förslag om slopad utfasning av jobbskatteavdrag, slopad värnskatt och en höjd gräns för statlig skatt blev verklighet skulle personer med höga inkomster få i särklass störst skattesänkningar. En person med en månadsinkomst på 100 000 kronor får en skattesänkning på 46 000 kronor om året.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.