SCB-mätning SD ökar med 3,7 procentenheter och S backar med 4,3 procentenheter jämfört med november 2017. Den är de största förändringarna i SCB:s partisympatiundersökning som nyss publicerades.
De rödgröna partierna är tillsammans större, med 40 procent, än allianspartierna som tillsammans får 38,6 procent. Det visar SCB:s partisympatiundersökning som gjordes i maj, och som nyss publicerades. Undersökningen brukar betraktas som en viktig mätning av styrkeförhållandena partierna emellan inför valet i september.
Socialdemokraterna backar med 2,7 procentenheter till 28,3 procent och Moderaterna backar med 0,7 procent till 22,6 procent, i jämförelse med valresultatet 2014. Sverigedemokraternas väljarstöd är det som förändras mest; de ökar med 5,6 procentenheter till 18,5 procent i väljarstöd.
Vänsterpartiet och Centerpartiet är de enda partierna förutom SD som växer jämfört med valresultatet 2014.
Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren med 2,9 procent.
Jämför man istället skillnaderna i partisympatier mellan SCB:s mätning i november 2017 och mätningen i maj 2018, så blir Socialdemokraternas tapp desto större; under den perioden har de tappat 4,3 procent av sina väljare. Moderaterna har under den tiden ökat med 0,4 procent och SD har ökat med 3,7 procent. Alla partiers förändring, utom SD:s och Socialdemokraternas, under perioden november 2017 – maj 2018 ligger under en procentenhet.
– Det har varit en debatt som präglas av invandring och migration, och det har inte gynnat oss, det har gynnat Sverigedemokraterna, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna till Sveriges Radio Ekot som förklaring till partiets sjunkande väljarstöd.
Värt att notera är att Socialdemokraternas enskilt största väljartapp sker till »soffan«; 2,2 procent av S:s förlorade väljare har inte gått till ett annat parti utan uppger »vet ej« som svar på frågan i undersökningen om vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.