järvaveckan Belackarna fick inte rätt – Järvaveckan överlevde och gör sitt tredje år, starkare än tidigare som det ser ut.
I jämförelse med förra året har Järvaveckan växt rejält, detta evenemangets tredje år. Det är fler företag, tält, och aktiviteter på området som tycks mer livfullt, även om flera seminarier och debatter bara lockar en mindre publik.
Syftet med Järvaveckan är att minska avståndet mellan medborgare och politiker, och under veckans åtta dagar har alla riksdagspartier plus Feministiskt initiativ varsin egen dag med partiledare som håller tal.
Flera partiledare har under sina tal under veckan lagt mycket vikt på jämställdhet ur ett integrationsperspektiv; Centerpartiet med förslag om försörjningsstöd som ska delas ut till båda föräldrar i en familj, för att hindra mäns kontroll över pengarna, Kristdemokraterna med förslag om SFI med baby och Sverigedemokraterna med slöjförbud för barn och krav på obligatorisk förskola för barn i »utsatta områden«.
Men för Leila Quaraee och Ida Bergdahl från Kvinnors nätverk, som bland annat arbetar mot hedersförtryck men också för kvinnors rättigheter generellt, är uppmärksamheten på kvinnors utsatta situation i invandrartäta förorter inte enbart positiv.
– Det är både positivt och negativt. Det positiva är att man inte stänger ögonen för situationen för flickor och pojkar som är utsatta, säger Leila Qaraee.
– Det finns en risk att debatten spär på polariseringen i samhället, genom mer rasistiska tongångar. Det kan leda till mer isolering för de kvinnor som är drabbade, säger Ida Bergdahl.
Båda kvinnorna bär t-shirtar med organisationsnamnet på sig och håller i informationsfoldrar som de ska dela ut.
– Ibland ser jag olika partier som bara vill använda de här frågorna för att göra en poäng, säger Leila Quaraee.
För henne handlar frågorna om kvinnors rättigheter också om en bredare samhällsutveckling.
– Apotek och banker har lämnat centrumlokaler, som istället tas över av religiösa extremister. Varje bidrag till moskéer är emot kvinnors rättigheter – moskéer är en plats för vi och dem, säger hon.
Utanför idrottshallen, där en av seminariescenerna finns, har Ericsson byggt upp en scen med sittplatser i en cirkel runtomkring. Där samtalar bland andra tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt och vänsterskribenten Kajsa Ekis Ekman om robotarnas inträde i och påverkan på arbetslivet.
Till skillnad från många andra seminarier är det helt fullsatt och på grund av att det spelas in – med ljussättning och avancerad filmutrustning – går det inte att gå in bakom de utplacerade järnstaketen sedan samtalet börjat.
För barn och ungdomar finns gott om lekytor av olika slag på Järvaveckans område, som en basketkorg och Tekniska museets område som erbjuder »skapande aktiviteter inom teknik och programmering«.
10-åriga Yohana Abraham från Tensta och kompisen Lara Rahim, 11 år, som numera bor i Kista har fått goodiebags och en orange ballong från Moderaterna. De säger att de blev tipsade om att gå hit av sin fritidsledare, och nu har de varit här och hängt runt på området i flera dagar.
– Vi kommer hit för att det är kul, säger de.
På frågan om de är intresserade av samhällsfrågor och politik, svarar de att de är »mer intresserade av godis« – sådant som det bjuds på tälten.
Men trots att det delvis råder en stämning av folkfest visar panelsamtalen på de olika scenerna också vilken frustration som finns bland många lokalbor över situationen i deras områden. Under söndagens medborgarpanel på Stora scenen medverkar bland andra organisationerna Förorten mot våld, Höj Rösten och Carolina Sinisalo, vars både söner sköts i Akalla 2016 och en av dem, Robin, dog.
Alla paneldeltagare avvisar hur deras områden benämns i medier och politisk debatt; utsatta områden eller no go-zoner – alla är de stigmatiserade.
– Alla de här förslagen som regnar över oss, som utegångsförbud och det ena med det tredje, de har inget med oss som bor i de här områdena att göra, säger Carolina Sinisalo.
Och på en fråga om varför politikerna inte gör mer för att stoppa våldet och skjutningarna blir svaret:
– För att det inte är deras barn som dör.
När diskussionen leds in på rättsäkerhet och att exempelvis införa kronvittnen, säger Carolina Sinisalo att det är viktigt att vittna, men att man då måste kunna lita på att polisen inte läcker den informationen.
– Vi ser att bara 30 procent av våra barn klarar skolan. Vad skulle hända om det fanns sådana skolor i Bromma eller i Spånga här på andra sidan? säger en representant för Förorten mot våld.
Medan kameraövervakning avvisas av panelen, svarar en områdespolis i debatten som följer efteråt på scenen »både och« på frågan om fler kameror hindrar brott och är effektivt.
Tillbaka till torsdagseftermiddagens Järvaområde, där det är sol och Ulf Kristersson rör sig runt på festivalområdet, och haffas för olika samtal till höger och vänster. Det är ett par timmar kvar tills han ska hålla sitt tal.
Vid MTR:s rekryteringstält ringlar köerna långa till de tre rekryterare som står på plats vid varsitt högt runt bord. Företaget, som kör tågen i Stockholms tunnelbana och pendel, har annonserat om speedintervjuer för att hitta 150 nya medarbetare.
– Vad är då bra service tycker du? frågar en av MTR-personerna en jobbkandidat.
Vid Sverigedemokraternas tält argumenterar två unga killar med SD:s representant om slöjförbud. Turkiet nämns, men en av SD-politikerna avfärdar att samma sak kan hända i Sverige, alltså att ett parti helt kan få ensam makt. Killarna ser skeptiska ut.
Inne i idrottshallen har ett samtal arrangerat av My dream now precis påbörjats. Tanken är att politiker, företag och unga ska diskutera möjligheter att söka och få jobb i smågrupper. Scandic är representerat och berättar att man inte behöver någon formell utbildning för att arbeta hos dem om man är rätt person.
När en ung tjej lite uppgivet beskriver hur hon skickar iväg sitt CV till olika arbetsgivare utan att få svar flikar Jessica Polfjärd – politikerrepresentanten från Moderaterna – in.
– Lyfter du på luren då och ringer upp arbetsgivaren?
Nej, blir svaret och »man vet ju att man inte hör av dem«.
– Jag tror nog att man får gå dit och visa att man är den som har glitter i ögonen, säger Jessica Polfjärd.
På väg ut från evenemangsområdet vänder jag mig om och läser på en skylt; Bluestep finans lockar med förmånliga lån för den som saknar möjlighet till vanliga banklån. De bjuder in på en kopp kaffe för att diskutera bostäder.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.