skolan Att inte gå ut grundskolan med gymnasiebehörighet bäddar för låg sannolikhet att läsa vidare på högskolan senare i livet. De allra flesta skaffar aldrig mer än en gymnasieexamen, visar en rapport från SCB.
SCB har följt ett antal årskullar som gick ut årskurs nio 1998 och ett antal årtal senare. Det visar sig att sannolikheten att gå vidare till högskolestudier är mycket lägre för gruppen som går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet, även om de senare avslutar gymnasiet.
Nästan alla elever i studerade årskullar – mellan 94 och 97 procent – går vidare till gymnasiet inom fyra år – oavsett om de var behöriga från början eller inte. Men skillnaden i vilka som klarar av sin gymnasieutbildning är enorm.
Bland gruppen som saknar gymnasiebehörighet var det hela 80 procent som aldrig slutförde gymnasiet. Motsvarande siffra bland de behöriga eleverna var 22 procent.
Den låga graden av obehöriga som klarar gymnasiet utgör ett mönster som syns även när det gäller eftergymnasial utbildning. Av gruppen obehöriga till gymnasiet år 1998 som inte påbörjat en gymnasieutbildning inom fyra år hade bara 8 procent en treårig gymnasial eller eftergymnasial utbildning 20 år senare.
Bland gruppen obehöriga till gymnasiet, som gick ut grundskolan samma år, och som ändå avslutade en gymnasieutbildning inom 4 år var sannolikheten något högre att utbilda sig vidare; 18 procent av dem hade en eftergymnasial utbildning år 2017.
För gruppen obehöriga till gymnasiet var Komvux den vanligaste studieformen vid nedslag olika antal år efter att de gått ut årskurs 9. För dem som hade gymnasiebehörighet var det betydligt fler som studerade på högskola.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.