Mellanhänder kallas de för. Bemanningsföretag, som utnyttjar kollapsen inom sjukvården för att erbjuda stafettläkare till glesbygdskommuner för 50 000 kronor i veckan. Eller konsultföretag, som drar tusentals kronor i timmen på en illa förberedd och dåligt genomtänkt apoteksprivatisering.
Hur länge ska vi acceptera att de som inte skapar någonting eget och parasiterar på det offentliga ska kunna tjäna storkovan på det?
Mellanhänderna är naturligtvis inte ensam bov i dramat. Hur är de politiskt tillsatta landstingsledningar funtade som accepterar att kostnaderna för stafettläkarna har fördubblas på bara några år? Var finns Läkarförbundets ansvar, som motarbetar att läkarutbildningen plussas på med minst 300-400 platser per år? Och regeringen?
Just detta blir självklart en av huvudfrågorna i den andra upplagan av Svt:s Uppdrag Granskning om stafettläkarna i kväll. Förra veckans reportage visade tydligt att Moderaternas vårddrottning Filippa Reinfeldts tal om "tillgänglighet" och "kvalitet" i vården mest är varmluft. Visst kan Sveg, om man är beredd att betala, få ännu en läkare tillgänglig en vecka i taget. Men kvaliteten? 10 till 15 minuter på en patient, som läkaren aldrig har träffat förut och inte kommer att träffa igen och inte har råd att göra prover på. Det ger en brist på kontinuitet som bäddar för felaktiga diagnoser och i värsta fall dödsfall.
Stafettläkarsystemet kostar Sverige 1,8 miljarder kronor sammanlagt per år. Mellanhänder som är väldigt kostnadsdrivande – i ett läge när sjukvården står inför gigantiska problem för att klara de allt fler äldre, som om fem-sex år väntas köa för vårdplatser.
Samma sak med privatiseringen av apoteken. Samhällets läkemedelsnota borde pressas nedåt, i stället skjuter den nu i höjden. Privatiseringen skulle ha varit klar den 1 januari 2010. Nu är startdatumet satt till den 1 juli nästa år, men frågan är om man hinner få alla bitar på plats före valet. Och hur stort är egentligen intresset från den privata sidan? Ingen vet, för allting är sekretessbelagt, trots att det är skattebetalarnas och de sjukas pengar som står på spel.
Medan processen drar ut på tiden skär konsulterna guld med täljkniv, per timme. När Vin & Sprit såldes blev konsultnotan för skattebetalarna 112 miljoner kronor. Och dyrare än så kan det bli med apoteken, ju längre det drar ut på tiden.
Det här är en ekonomiskt ansvarsfull regering, säger Anders Borg, samtidigt som privatiseringen av sjukvården och apoteken formligen läcker pengar. Våra pengar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.