Regeringsbildning Talmannen lämnar besked om vilken partiledare som nu får i uppdrag att sondera för att bilda regering. Uppdraget går till Stefan Löfven (S), som nu har två veckor på sig.
Efter att Moderatledaren i helgen informerade om att han lämnar tillbaka uppdraget att bilda regering, till talmannen Andreas Norlén har Norlén träffat de resterande sju partiledarna under dagen.
Stefan Löfven får nu i uppdrag att sondera möjligheterna för Socialdemokraterna att bilda regering. Han har två veckor på sig.
– Skulle vi ha en omröstning i kammaren i dag så skulle ingen statsminister kunna väljas, därför att partierna blockerar varandras favoritförslag. Om vi ska kunna få en statsminister kräver det att partierna ändrar sina positioner. Det har gjorts kategoriska utfästelser. Alla dem kan inte fortleva. Partierna måste ompröva sina ståndpunkter för att den här processen ska bli framgångsrik, säger Andreas Norlén.
Redan i förmiddags sa Stefan Löfven att han vill se ett blocköverskridande samarbete.
– Vi kommer att söka efter lösningar där alla parter kan vinna på ett samarbete, säger Löfven.
– Det bästa för Sverige vore ett blocköverskridande regeringssamarbete. Jag står till förfogande för att komma fram till en sådan lösning.
Efter presskonferensen meddelade Socialdemokraterna att partiet kan vara beredd till kompromisser med C och L om arbetsrätten.
– Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet att hantera upp- och nedgångar, med det behov den enskilda löntagaren har att känna trygghet på arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven.
Han, likt Ulf Kristersson, avfärdade samtidigt tanken på en samlingsregering. Ett förslag som återigen kom på tal från Centern och Liberalerna under lördagen. Jan Björklunds tre förslag på lösning var:
1.Alliansen och Socialdemokraterna i bred koalition
2. En tysk lösning – Moderaterna och Socialdemokraterna
3. Stockholmslösning – Alliansen plus Miljöpartiet
Förslag ett och två har inte stöd av de största partierna som skulle ingå i en sådan regering, S och M. Det tredje förslaget samlar inte tillräckligt med mandat och hade, likt en renodlad alliansregering, röstats ned.
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) avvisade idén på att Kristersson skulle bilda en M-regering där antingen bara Moderaterna eller några allianspartier ingick. Det var därefter som M-ledaren gav upp försöken på att, i den här omgången, bilda regering.
Jimmie Åkesson (SD), som stod näst på tur, säger efter mötet att SD och S, enligt honom, skulle kunna komma överens i många frågor även om han inte ser det som troligt i nuläget.
– Socialdemokraterna är också ett brett maktparti som mycket väl skulle kunna komma överens med oss i en hel del frågor, så det är klart att det finns saker att prata om. Men jag ser det inte som särskilt troligt i det här läget, säger Jimmie Åkesson.
Om ingenting förändras från Sverigedemokraternas horisont kommer partiet »trycka på röd knapp« och fälla kommande regering säger Åkesson.
Annie Lööf meddelar att hon vill se en blocköverskridande lösning som omfattar Moderaterna och Socialdemokraterna och där Alliansen håller ihop.
– Som jag sa i lördags på presskonferensen så är ett nej till en liten moderatledd regering inte ett ja till Stefan Löfven, utan ett ja till fortsatta Allians-gemensamma samtal över blockgränsen, säger Lööf.
Kristdemokraterna, som redan i lördags sa att de kan tänka sig alla av Moderaternas tre förslag, upprepar nu att det är politiken som är det viktiga för partiet.
Moderatledaren sa i helgen att han sonderat för möjligheterna att få till något utav tre regeringar, bestående av hela alliansen, bara Moderaterna eller en regering med moderaterna och de partier från alliansen som ville vara med.
– Centerpartiet och Liberalerna stängde dörren till alternativet som vi har prövat. I och med att det är de som har sagt nej så har man ett särskilt ansvar att peka på lösningar, säger Ebba Busch Thor (KD).
Hon avslutar pressträffen med att säga att beskeden som kom i helgen har försvårat läget.
– Vi fortsätter att hålla ihop i alliansen och söka vägar framåt. Men med de besked som gavs i helgen är det kraftigt försvårat nu, konstaterar Ebba Busch Thor.
Även KD-ledaren avvisar Liberalernas och Centerns alternativ med en regering med hela Alliansen och S.
Jan Björklund tycker att det största ansvaret vilar på de största partierna. De alternativ han tycker att Stefan Löfven ska undersöka om han får frågan är alliansen + S eller M + S.
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt var redan under helgen tydlig med att han ville att uppdraget skulle gå till S.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.