PODD | Varken C eller L har sagt definitivt nej till en regering som kräver stöd av SD, menar ledarskribenten Susanne Nyström och f.d centerpartisten Henrik Sjöholm. Men de tror att de både partierna har mest att vinna på att luta mer åt S.
Att det är Centerpartiet och Liberalerna som avgör vilken regering vi får kommande fyra år, det är en utsaga vi har hört många gånger sedan valnatten.
I helgen gjorde de bägge partierna ett val då de sa nej till en M eller M+KD-regering – i alla fall i nuläget. Hur definitivt är det nejet?
– Jag tror inte att det är definitivt tyvärr. Jag hade gärna sett att det var ett absolut nej till en regering som tar stöd av SD, säger Susanne Nyström, ledarskribent på liberala Eskilstuna-kuriren och Katrineholms-kuriren.
Hon möter Henrik Sjöholm, som har en bakgrund inom Centerpartiet – bland annat som talskrivare åt Maud Olofsson – under inspelningen av ett nytt avsnitt av Dagens Arenas valpodd Arena Tyckonomi.
Henrik Sjöholm lutar åt att C och L står fast vid sin principiella hållning när det gäller SD:
– Den här delen av nejet kommer ha ganska goda möjligheter att stå sig även i kommande rundor eftersom man har investerat så mycket i det, säger Henrik Sjöholm.
De båda analyserar läget under inspelningen av Dagens Arenas valpodd Arena Tyckonomi.
Som nu står klart blir det Stefan Löfven som i en andra talmansrunda får två veckor på sig att försöka bilda regering, sedan Ulf Kristersson kastat in handduken.
– Jag tror inte att Stefan Löfven kommer att lyckas. I den tredje talmansrundan tror jag att partierna är lite mer villiga att förhandla, säger Susanne Nyström.
Henrik Sjöholm tror inte att C och L kommer att sätta sig i en regering under S och Löfven. Däremot är det möjligt med en enpartiregering ledd av Socialdemokraterna, och där bör Lööf & Björklund lära av Vänsterpartiets exempel där partiet fått igenom mycket politik utan att sitta i regering.
– En regering som måste söka stöd i riksdagen mår bättre av att vara mindre, eftersom de annars riskerar att begränsas av för mycket interna låsningar, säger han.
Att L och C skulle släppa fram S, eller sätta sig i regering med dem tror Henrk Sjöholm skulle kräva stora politiska offer från Socialdemokraterna.
– Det som är grundläggande är att det sker några riktigt stora eftergifter av symbolisk karaktär. Och det innefattar naturligtvis vissa delar på arbetsmarknadspolitikens område, kanske skattepolitiken och kanske välfärdsområdet, säger Henrik Sjöholm.
Vad skulle vara en sådan viktig symbolfråga?
– Entrén på arbetsmarknaden, den är nästan omöjlig för Centerpartiet att förhandla bort.
Lägre löner?
– Lägre löner, något förändrad arbetsrätt.
Susanne Nyström tror att Centerpartiets och Liberalernas väljare blir mer besvikna om C och L sätter sig i en regering som kräver aktivt eller passivt stöd från SD.
– Det väljarna skulle bli väldigt besvikna över är om man släpper fram en regering som består av Moderaterna och kanske Kristdemokraterna och sedan är några sorts stödpartier, samtidigt som M och KD också stöder sig på SD. För då har man släppt fram en regering utan att ha något inflytande, säger Susanne Nyström.
Hon kallar det ett »konstigt resonemang« som finns i stora delar av borgerligheten om att det skulle vara ett mindre svek för C och L att passivt släppa fram en M+KD-regering än att själva sitta i regering, när bägge alternativen kräver SD-stöd.
På frågan om C och L på något vis kan väntas försöka blidka de delar av borgerligheten som kallar dem för svikare nu, säger Susanne Nyström att hon hoppas att så inte sker.
– Centerpartiet och Liberalerna behöver inte be om ursäkt till väljare som tillhör andra partier.
Hör hela avsnittet via länken nedan! Bli gärna prenumerant på podden via Soundcloud eller podd-appar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.