ledare »Fuckdomen« är både riktig och viktig. Det som hände var inget skämt och det finns inget tvivel om att det var illa menat.
»Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår«, var en del av motiveringen när en gymnasietjej korades till »Årets fuckgirl« på en studentbal inför 400 personer i våras.
Vi tar det igen.
En gymnasietjej fick alltså på sin studentbal utstå offentlig kränkning och förnedring genom att kallas upp på scen och ta emot ett pris som instiftats av skolans festkommitté och vars pristagare skolans elever röstat fram.
För att det inte ska bli något missförstånd med engelskan – hon utnämndes alltså till »Årets Knulltjej«. Och för att krydda förnedringen lite extra spelades en låt medan hon uppmanades komma upp på scenen för att få sitt pris, vars text skulle förstärka den officiella horstämplingen.
Motiveringen lästes upp och priset delades ut av en 19-årig skolkamrat som i oktober åtalades för grovt förtal och en dryg månad senare dömdes till villkorlig dom och dagsböter samt skadestånd till den unga kvinnan för detta brott.
Arbeta aktivt med att skapa en skolkultur som omöjliggör alla slags kränkande behandling.
Domen är både riktig och viktig. Det som hände ska inte trivialiseras som ett skämt eller som att det inte var illa menat. Det var inget skämt och det finns inget tvivel om att det var illa menat. Det hon utsattes för är ett brott och det är utmärkt att det behandlats som ett brott.
I Danmark ser man nu med intresse på denna dom eftersom det länge funnits problem med så kallade »puttemiddagar« på danska gymnasieskolor, där utvalda unga tjejer bland annat hetsats att slicka grädde av varandras kroppar, ta av varandras bh:ar eller sticka ner gurkor i halsen, rapporterar Sveriges Radio.
Hittills har inga av dessa händelser prövats i domstol, något den danska jämställdhetsministern Eva Kjer Hansen hoppas ska ändras i och med den svenska domen.
»Vi måste statuera exempel och visa var gränsen går«, säger hon och det är bara att hålla med.
Och vi måste visa att gränsen gäller för alla, inte minst om man har uppnått myndig ålder.
Därför är det häpnadsväckande att höra en mening som»Den här nittonåringen, jag tror många känner med honom«, som Studio Etts reporter uttalar i ett inslag om den svenska domen. Kanske är det bara en olycklig formulering, kanske är det ett avslöjande tydligt exempel på djupt rotade föreställningar om vad män (ostraffat) får göra mot kvinnor.
Visst var det fler som låg bakom både prismotivering och utnämning. Men i och med att han läste upp motiveringen var det han som spred förtalet och begick brottet.
Alla som deltog i att formulera motiveringen, alla som deltog i att rösta, bär ett ansvar, killar såväl som tjejer. Här ligger ett stort utvecklingsområde för landets rektorer och lärare.
Ta ryktena, vittnesmålen, anmälningarna om sexuella trakasserier och övergrepp i skolan på allvar och arbeta aktivt med att skapa en skolkultur som omöjliggör alla slags kränkande behandling.
Sexuella kränkningar och övergrepp på gymnasieskolor är inget nytt, vare sig i Sverige eller i Danmark. Det nya är förhoppningsvis att anmälningsbenägenheten ökar och att de övergrepp som sker benämns och behandlas enligt rättssystemet som de brott de är.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.