ledare Österåkers moderatstyrda kommun stoltserar nu med att ha landets lägsta skatt. Priset betalas med hårda sparbeting i välfärden.
Mellan kommuner styrda av Moderater pågår en prestigefull tävlan. De moderater som kan driva igenom den lägsta kommunalskatten får en extra fjäder i hatten. En ny vinnare i denna högerns specialgren är Österåkers kommun i södra Roslagen.
I Österåker har Moderaterna länge varit det största partiet. Den positionen förstärktes i valet i år då partiet fick drygt en tredjedel av rösterna.
Makten har använts för att sänka skatten. För 2019 blir kommunalskatten i Österåker 17,10 kr. Det betyder att Österåker passerat Vellinge som förra året hade Sveriges lägsta kommunalskatt. (Skatten till landstingen räknas inte in här.)
Nu är sänkt skatt inte något nytt i Österåker. Successivt har den tryckts ner med totalt 2 kronor och 13 öre sedan 2010. Det betyder att 213 miljoner kronor försvunnit ur den kommunala budgeten.
Det moderata kommunalrådet Michaela Fletcher är stolt över den låga skatten. Hon hävdar att sänkta skatter särskilt gynnar pensionärer och personer med små inkomster.
Tidigare fick hemtjänstpersonal 3 minuter för att ta av sig ytterkläder och hälsa på brukarna. Den tiden är nu satt till 0 minuter.
Alla medborgare i Österåker är dock inte lika nöjda. Sänkta skatter har ett pris:
- Inom hemtjänsten är all verksamhet klockad.
Tidigare fick hemtjänstpersonal 3 minuter för att ta av sig ytterkläder och hälsa på brukarna. Den tiden är nu satt till 0 minuter.
- Hemtjänstpersonal får inte heller gå ut med soporna.
För det momentet finns inte längre någon tid avsatt. Matavfall och kissblöjor får brukarna slänga själva.
Om brukarna inte klarar att ta sig utanför dörren får de höra av sig till kommunens biståndshandläggare och begära ett undantag. Först om det godkänns kan de få hjälp med sophanteringen.
- I förskolan råder sparbeting.
Tidigare var ambitionen att 40 procent av förskollärarna skulle vara behöriga. Nu är målet sänkt till 30 procent.
- I skolan var den tidigare ambitionen att alla lärare skulle vara behöriga.
Det målet har skruvats ner till 80 procent. I realiteten är andelen ännu lägre, för närvarande 69 procent.
Lärarförbundet granskning av hur mycket olika kommuner satsar på skolan per elev visar att Österåker faller fritt. Österåker befinner sig nu på plats 271 av landets 290 kommuner.
Österåker är på glid när det gäller välfärd. I motsats till vad Fletcher (M) påstår är vinnarna de rikaste. De tjänar mest i kronor och ören på låg skatt. De har också råd att själva betala för RUT-tjänster och läxhjälp och är inte lika beroende av kommunens service.
Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) förklarar vad som hänt: »Att vinna den interna tävlingen inom Moderaterna om att bli värst på att sänka skatten har varit överordnat allt annat.«
I borgerliga kretsar hyllas emellertid Österåker. Tidigare i år fick kommunens budgetchef pris av Skattebetalarnas förening. Även Flechter (M) har belönats.
Förra året fick hon ta emot MUF:s »frihetspris«. I motiveringen stod att de låga skatterna har gjort Österåker till en »friare plats«.
Frågan är dock för vilka friheten har ökat. Kanske för dem med höga inkomster och villor i Margretelund och Skärgårdsstad, men knappast för de gamlingar som nu måste slänga sina egna sopor. Knappast heller för de barn som blir utan utbildad personal i förskolan och skolan.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.