ledare Samtidigt som hundratusentals människor i Ungern protesterar mot regeringens nya »slavlag« och politiserade domstolar så är det öronbedövande tyst från såväl M och KD som från deras supporters SD.
Inte bara i huvudstaden Budapest, utan även i mindre städer som Győr, Szeged och Miskolc fyller människor gatorna. Regeringen har svarat med att skicka ut kravallpolis beväpnad med tårgas och pepparsprej.
Det som rör upp känslorna är att regeringspartiet Fidesz nyligen drivit igenom den så kallade slavlagen och ett system med parallella domstolar.
Lagen innebär att en arbetsgivare kan tvinga anställda att arbeta 400 övertidstimmar per år. Det motsvarar nästan en ytterligare arbetsdag per vecka.
Inom flera branscher råder idag brist på arbetskraft. Orsaken är att en växande skara människor lämnat det auktoritära Ungern och flyttat till andra länder. Dessutom är invandringen till landet strypt.
För att kunna öka produktionen kräver därför företagen att de anställda arbetar mer. I fackföreningarnas ögon är den politiska signalen tydlig: Det globala storfinansens väl går före arbetstagarnas.
När beslutet om den nya lagen klubbades i parlamentet var stämningen hätsk. En av politikerna i det gröna oppositionspartiet Dialog för Ungern, Bence Tordai, grillade Orbán med frågan: »Är du stolt över slaverilagen? Eller föredrar du att kalla det livegenskap?«
Orbán såg besvärad ut men teg, varpå Tordai tog ordet igen:
»Den store debattören har tydligen inte ett ord att säga.«
Varken Kristersson eller Bush Thor har tagit till orda om slavlagen eller de politiserade domstolarna.
.
Den andra lagändringen handlar om att Orbán skapat en ny form av domstolar som får makt över vallagar och föreningars frihet. Lagen ger också justitieministern rätt att tillsätta, avsätta och straffa domare.
Politiken tar med andra ord kontroll över juridiken. Helt i linje med Orbáns dröm om en illiberal demokrati.
Orbán har sedan han tog makten 2010 drivit igenom en rad kontroversiella beslut, som statlig censur över media och en grundlag som gör det enklare för Fidesz att vinna val. Men det är beslutet om slavlagarna som fått missnöjet att explodera.
Och det är många som är upprörda. Oppositionen innefattar inte bara vänstern, fackföreningar, liberaler, studenter och gröna krafter, utan även en och annan konservativ. Det som förenar är ilskan.
Upprörda demonstranter har till och med försökt att storma den stora ”lögnfabriken”, det vill säga den statligt kontrollerade tv-stationen MTVA.
För högerradikala partier i Europa är Ungern sedan länge det stora föredömet. Det var dit Erik Almqvist flyttade efter järnrörsskandalen. Det var till Ungern som partisekreteraren Richard Jomshof nyligen hänvisade när han beskrev hur media borde fungera i Sverige. Det är Ungerns Orbán som Jimmie Åkesson hållit fram som en bättre politiker än Tysklands Angela Merkel. Högst har tonläget varit hos Kent Ekeroth som utsett Orbán till den”främste statsledaren i världen”.
Men det är inte bara högerradikala partier som har fingrarna nedkörda i syltburken. I Europaparlamentet ingår Orbáns parti Fidesz i partigruppen EPP tillsammans med bland annat Moderaterna och KD.
Idag är det dock öronbedövande tyst från Orbáns svenska bundsförvanter. Från Åkesson och Jomshof hörs inte ett pip. Lika tyst är det från de svenska partier som samarbetar med Orbán inom EU. Varken Kristersson eller Bush Thor har tagit till orda om slavlagen eller de politiserade domstolarna.
Orbán själv avfärdar protesterna med att de är organiserade av ”kriminella” och ”Soros nätverk”. Demonstranterna har svarat med ironi. Protesterna har fortsatt under parollen ”God jul, premiärministern”.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.