Nu kommer reaktionerna från partimedlemmar och vänstern på Sjöstedts beslut om att släppa fram Löfven. Omdömena är allt från »imponerande« till att löftena från S inte betyder någonting.
I dag meddelade Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiets slutgiltiga beslut är att släppa fram Löfven som statsminister.
Man gör det efter vad som beskrivs som löften om att S ska driva de jämlikhetsreformer som V värnar, och inför hotet som anses värre om att få Ulf Kristersson till makten med möjlighet för SD-inflytande. Dessutom hotar V med misstroendeförklaring om regeringen lägger fram förslag som försämrar Las eller innebär steg åt marknadshyror.
Flera av de vänsterpartister som Dagens Arena har varit i kontakt med efter beskedet framhåller att ett extraval inte tycktes vara det realistiska alternativet till en regering ledd av Löfven, utan att C och L lutade åt att godkänna Ulf Kristersson. Det är ett av skälen till att flera tycker att Vänsterpartiet har fattat rätt beslut.
– Jag tycker att det här är helt rätt beslut. Vi får ett inflytande i politiken, och vi kommer att ha goda chanser att påverka, säger Nooshi Dadgostar, som är vice partiledare och sitter i Vänsterpartiets verkställande utskott, där hon röstade för partiets beslut att släppa fram Löfven.
Utskottet tog enligt Vänsterpartiet beslut med stor majoritet för att trycka gul knapp, men några ledamöter röstade emot.
– Jag litar inte på Centerpartiet och Liberalernas antirasistiska ryggrad. Det är mycket fagra ord. Jan Björklund sa redan från början när han förhandlade inom partiet om uppgörelsen med Löfven att han är beredd att släppa fram Ulf Kristersson, säger Nooshi Dadgostar.
För Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholm, är valet hennes parti stått inför att likna vid »pest eller kolera«.
– Jag tycker att Jonas Sjöstedt hade bra poänger kring vilka alternativ vi faktiskt står inför. Extraval är i det här läget inte ett realistiskt alternativ för C och L, så det vi står inför med största sannolikhet är en regering ledd av Löfven eller en regering med Kristersson i spetsen med stöd från Sverigedemokraterna. Även om det smärtar så har jag full förståelse för att partistyrelsen landar i ett beslut där man vill hålla SD borta ifrån makten, säger Clara Lindblom.
Mirjam Katzin, ordförande för Vänsterpartiet i Malmö, uttryckte senast igår att partiet bör ställa hårda krav på garantier som sätter stopp för stora förändringar inom arbetsrätten och hyresmarknaden för att släppa igenom en regering ledd av Stefan Löfven. Sådana krav lyckades Jonas Sjöstedt inte få igenom, istället fick han ett »blankt nej« till försöken att påverka de områdena.
Är det viktiga att hålla SD borta från inflytande eller att hålla S borta från högervridningen?
I dag är Miriam Katzin kluven till huruvida V ändå borde ha tryckt röd knapp.
– Det finns både en besvikelse och en förståelse för det här valet. Vi skiljer oss åt internt i den strategiska frågan: är det viktiga att hålla SD borta från inflytande eller att hålla S borta från högervridningen? säger hon.
Själv tycker Mirjam Katzin att den viktigaste prioriteringen borde vara att stoppa S från att gå högerut.
– Å andra sidan tror jag att den analys vi har gjort tidigare har byggt på att det finns en öppning mot extraval. När man ser mer och mer att C och L är beredda att släppa fram Kristersson blir situationen annorlunda, säger hon.
Hon konstaterar samtidigt att det är »väldigt synd« att C och L nu inte kommer att ställas inför en slutlig fjärde statsministeromröstning med Ulf Kristersson som kandidat, och att man därför inte vet hur de hade gjort.
– Om enskilda ledamöter kommer att följa sitt samvete och rösta nej till Stefan Löfven på fredag kommer jag inte att kritisera det.
Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot är övertygad om att Vänsterpartiet har tagit beslutet att rösta gult för att de tror att det är bästa sättet att få igenom vänsterpolitik i riksdagen.
– Ung Vänster jobbar inte med parlamentarism utan jobbar för att engagera och organisera unga ut i samhället. Vänsterpartiets beslut får stå för dem och jag tror att de har tagit det beslut som de tror är bäst.
Även om Henrik Malmrot anser att det är Socialdemokraterna som står för det stora politiska sveket, innebär beslutet ett ansvar för V.
– Jag tror inte att ett sådant här beslut är slutet för en rörelse, men det kräver också att Vänsterpartiet följer upp det man har sagt.
Anna Herdy, chefredaktör för Flamman, som förespråkat att V ska rösta nej till Löfven, gör i dag bedömningen att partiet genom sitt hot om misstroendevotum egentligen bara skjutit upp beslutet om att rösta ned regeringen.
– Jag är inte så säker på att det är lättare att trycka nej till den här regeringen då, vid ett misstroende, än vad det var nu. Det kommer finnas samma opinion bland vänsterpartimedlemmarna, och väljarna kommer inte heller då vilja ha ett nyval, säger Anna Herdy.
Hon tror att misstroendelöftet, som V kallar det, är en konsekvens av att partiet gör bedömningen att C och L inte vill ha ett nyval, och därför hellre skulle rösta fram Ulf Kristersson till statsminister.
Både Anna Herdy och Nooshi Dadgostar gör bedömningen att V kommer att kunna få med sig övriga oppositionspartier på en misstroendeförklaring mot regeringen, om det går så långt, och både Moderaternas och Kristdemokraternas partiledare öppnade under dagen för att rösta för en sådan.
Men Clara Lindblom tror istället att hotet om misstroendeförklaring kan leda till att känsliga förslag aldrig läggs fram.
– Eftersom vi har varit väldigt tydliga i hotet om misstroendeförklaring vid förslag om uppluckring av LAS och införandet av marknadshyror så tror jag att S–MP-regeringen kommer att dra sig för att återkomma med sådana förslag till riksdagen och då kommer vi inte hamna i den situation som lett fram till den här uppgörelsen, säger Clara Lindblom.
Enna Gerin, på den fackligt anknutna tankesmedjan Katalys, anser att beskedet från Vänsterpartiet var väntat.
– Jag blir imponerad av den här lösningen som de hittade och som jag tror ändå var det bästa de kunde göra i den här situationen. De utgick från att det är ett val mellan det här och Kristersson – inte det här och nyval – och jag tycker de har behållit hedern genom att sätta upp en gräns för vad de kan gå med på politiskt, säger Enna Gerin.
S kommer ändå att driva vad de själva vill prioritera.
Hennes största besvikelse riktas mot de socialdemokrater som förhandlat fram de 73 punkterna i överenskommelsen med C, L och MP.
– Det behövs en kritik gentemot de som har förhandlat fram det här. Men av det valet som de presenterade för oss är det här det minst dåliga, säger hon.
Anna Herdy på Flamman ser beskedet från Vänsterpartiet som något som befäster ett skifte från att vara ett socialistiskt vänsterparti till att bli mer av en lillebror till Socialdemokraterna, än ett socialistiskt vänsterparti.
– Resultatet av det här kommer vara besvikna gräsrötter. Jag har sett många i mitt Facebook-flöde som har gått ur partiet idag, och det är en ganska drastisk åtgärd, säger hon.
Nooshi Dadgostar anser att Löfven har gjort utfästelser i politiska frågor som förpliktigar gentemot Vänsterpartiet.
– Nu har Stefan Löfven gett ett öppet löfte om att driva de här reformerna, så nu väntar sig befolkningen att man kommer återinföra bland annat avdrag för fackföreningsavgift, och gratis sommarlovsaktiviteter för barn. Det kommer märkas om det så inte sker, säger Nooshi Dadgostar.
Men enligt Anna Herdy har V ingen möjlighet att sätta press på Socialdemokraterna.
– Det är inga stora reformer det handlar om, och S kommer ändå att driva vad de själva vill prioritera, säger hon.
Flera vänsterpartister framhåller i dag vikten av att partiet framöver mobiliserar bland gräsrötter, hyresgäster och löntagare för att protestera mot den nya regeringens politik.
Kommer ni den här mandatperioden att kunna arbeta närmare LO och Hyresgästföreningen, organisationer som står S nära?
– Jag kan ändå konstatera att LO gick ut och sa att de höll med Sjöstedt igår, säger Nooshi Dadgostar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.