Det är inte ens februari och flera personer har redan dött på sina arbetsplatser i Sverige under 2019. Så kan det inte få fortsätta. Säkerhetskraven och tillsynen måste öka.
Tre veckor in på 2019 har döden på jobbet redan skördat fler offer än döden på gatan. Bland annat har en lastbilschaufför fått en fallande port över sig och en byggnadsarbetare fallit från en balkong.
Bara i januari har Arbetsmiljöverket rapporterat fem arbetsplatsolyckor med dödligt utfall. Den sjätte skedde senast igår, då en man dog efter ett fall från en mast på en anläggning i Huddinge kommun.
55 dödsolyckor på arbetsplatsen skedde under 2018. Det är fler än ett dödsfall i veckan. Som jämförelse sköts 44 personer ihjäl under 2018. Ingen död är värd mer eller mindre än någon annan. Men i relation till det dödliga gatuvåldet får arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång alldeles för lite uppmärksamhet.
Inför valet hade alla politiska partier förslag på hur samhället ska få bukt med de eskalerade dödsskjutningarna. Inget parti talade lika bestämt och passionerat om hur dödstalen på arbetsplatserna ska minska. Samma gäller mediebevakningen.
Tidningen Arbetet ska ha en eloge för att konsekvent ha satt stort fokus på de dödliga arbetsplatsolyckorna. I årets första nummer av tidningen går man igenom de dödsolyckor som skett under förra året. Åtalen är liksom de fällande domarna skandalöst få.
Även ETC belyser i gårdagens tidning (23/1) dödsolyckorna och lyfter arbetsgivarens ansvar i att lära ut säkerhetsrutinerna. »Man kastar bara ut folk i arbete, då händer sådant här till slut«, säger Stevan Mihaijlovic, förtroendevald för fackförbundet Seko till ETC angående en arbetsplatsolycka under 2018, där den nyutbildade lastbilschauffören, även ny på arbetsplatsen, miste livet.
Dödsskjutningarna får inte överskugga att det är ett minst lika stort misslyckande att så många människor går till jobbet och dör.
Och just transport och magasinering jämte jordbruk, skogsbruk och fiske samt byggverksamhet är de tre näringsverksamhetsområden där flest dödsfall skett under 2013-2017.
Att en anställd får en grundlig introduktionsutbildning på en arbetsplats med säkerhetsrisker måste vara ett minimikrav för en seriös arbetsgivare. Att en anställd ges tillräckligt med tid att utföra sina uppgifter så att det aldrig ska uppstå en situation där kroppen som insats vägs mot produktivitetskravet, borde också vara det minsta man kan begära av en seriös arbetsgivare.
Och i de fall arbetsgivarna brister i sitt arbetsmiljöansvar ska de krävas på kännbara skadestånd. Arbetsmiljöverket spelar här en stor roll i att ha tillräckligt många inspektörer som oannonserat kan göra tillsynsbesök på arbetsplatserna.
Dödsskjutningarna är ett stort misslyckande för hela samhället, hör vi ofta sägas från politiker, poliser och opinionsbildare. Det är det. Men det får inte överskugga att det är ett minst lika stort misslyckande att så många människor går till jobbet och dör där. Det behöver också sägas, om och om igen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.