ledare Att ändra boendeformer räcker inte långt för den som verkligen vill arbeta för ett integrerat samhälle. Problemen sitter djupare än så, skriver Vesna Prekopic.
Nej, det är i sig inget fel på att köpa sin egen lägenhet. Särskilt inte när hyrorna för nybyggda hyresrätter ibland kan vara dubbelt så dyra som den totala månadskostnaden för en bostadsrätt, inklusive lån, ränta och amortering. Eller när en renovering av hyreslägenheten kan få upp till 50-procentiga hyresökningar. Eller för att ett bostadsrättsköp kan vara en långsiktig pensionsförsäkring alternativt den enda möjligheten att på kort sikt få ett eget boende på grund av bostadsköerna.
Men sedan de nya amorteringskraven infördes, och bankerna höjde den kontanta procentinsatsen vid ett bostadsköp, har det inte heller varit självklart att det blir rusning till bankerna för att köpa sitt boende. Banken är ju för övrigt den aktör som verkligen tjänar på att människor i vissa fall luras att tro att bara de köper sin egen lägenhet kommer allt att bli så mycket bättre. Och inte minst sprids denna drömretorik av försäljningsivrande politiker.
Ombildningar, eller utförsäljningar om man så vill, av hyresrätter till bostadsrätter är en evig trätofråga politiskt. I Stockholm har intresset för ombildningar dalat de senaste åren. 2017 var intresset det lägsta på 20 år. Trots det har nu den blågröna majoriteten bestämt sig för att dra igång ännu en ombildningskarusell och kommer inom kort att presentera ett erbjudande till cirka 20 000 hushåll om ombildning.
Ombildningar har tvärtom lett till en ökad koncentration av fattiga hushåll.
”Vi ser att det finns en snedfördelning i bostadsformerna. Det vore bra att vi hade blandade bostadsformer över hela Stockholm”, säger bostadsborgarrådet Dennis Wedin(M). Det är en strålande idé att blanda bostadsformerna. Men var finns då förslagen om att bygga fler hyresrätter i till exempel Danderyd och andra kommuner och stadsdelar där det är brist på hyresrätter?
Dennis Wedin argumenterar för att en ombildning till bostadsrätter, i till exempel Rinkeby där 95 procent bor i hyresrätter, ska leda till att segregationen minskar och att fler får möjlighet att göra en bostadskarriär. Istället är det tvärtom.
Hur kommer det sig att ombildningsivrande politiker inte tittar på den forskning som finns, bland annat utförd av professor Roger Andersson på Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) vid Uppsala universitet, och som visar att det inte finns något stöd för idén att ombildningar minskar segregationen? Ombildningar har tvärtom lett till ökad segregation och en ökad koncentration av fattiga hushåll bland de hyresrätter som blir kvar.
Om det nu verkligen är segregationen politikerna vill åt borde de istället koncentrera sig på ojämlikheten. ”En ökning av andelen fattiga ökar koncentrationen av fattiga till låginkomstområden där många fattiga redan bor. Den drivande mekanismen verkar vara att de med låg inkomstförmåga ofta bara har råd att bo i låginkomstområden och att de som har högre inkomster undviker de områdena”, säger forskaren Che-Yuan Liang, också från IBF vid Uppsala universitet,
Så, argumentera gärna för möjligheten att köpa ditt boende. Men snälla, sluta påstå att ombildningar ska motverka segregationen. Gör något åt den ekonomiska ojämlikheten istället.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.