8 mars Det finns ett hot mot kvinnors rätt att organisera sig separatistiskt. Det menar Maud Eduards, professor emerita i statsvetenskap, som ser en backlash mot feminismen.
Under ett seminarium med titeln »Finns det ett hot mot kvinnors organisering?« arrangerat av Feministiskt initiativ Stockholm, gav professor Maud Eduards en känga till jämställdhetspolitiken i Sverige.
– Jämställdhetspolitik har både öppnat möjligheter för exempelvis att Feministiskt initiativ har en plats i det politiska landskapet. Men å andra sidan sätter den gränser och säger: vi ska göra saker på ett visst sätt. Och det är att män och kvinnor ska leda den här förändringen tillsammans.
– Jag tror att man tappar mycket kraft och idéer om inte kvinnor får organisera sig separatistiskt, säger Maud Eduards till Dagens Arena efter seminariet.
Det hon kallar »harmonitanken« är ett problem i svensk politik, menar professorn som under många år har forskat om kön, makt och politik.
– Jag tror att problemet är att partierna är så överens om att jämställdhetspolitiken aldrig får bli en konfliktarena. Vänsterpartiet hänger lite för sig själva och pratar om makt, men i övrigt är man överens om att det är bra med jämställdhet, och därför blir det ingen dynamik i politiken, säger Maud Eduards.
Hon framhåller att den feministiska rörelsen borde prata mer om demokrati än jämställdhet, och att vi bör ställa oss frågan »Har kvinnor kroppslig integritet?« och sedan kämpa mot det målet.
Under seminariet avhandlades politiskt motstånd mot att ekonomist stödja separatistisk organisering för kvinnor och DO:s fällning av den mansfria festivalen Statement som arrangerades för första gången i somras.
– Jag tror att det kommer bli svårare för kvinnor att organisera sig separatistiskt framöver. Så det är skönt att Emma Knyckare (som startade Statement-festivalen red.anm) struntat i DO:s fällning och fortsätter med att ordna evenemang, säger Maud Eduards.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.