REPLIK Kry vill att vi ska förvalta skatteresurserna väl. Det är därför politiska beslut som att sänka taxan för förkylningsappar behövs, replikerar Dagens Arenas gästkrönikör Fanny Nilsson.
Hej Kry! Vad roligt att ni vill diskutera frågan om orimliga kostnader för meningslösa tjänster. Det är ju lite er grej. Det råder i och för sig knappast brist på era debattartiklar i svensk media just nu. För läsarens skull vill jag sätta ert massiva kampanjarbete i sitt sammanhang, innan jag bemöter er kritik.
Förra veckan skulle Sveriges kommuner och landsting (SKL) fatta beslut om att sänka taxan till vårdappar, från 650 till 450 kronor per besök. Detta eftersom kostnaderna för förkylningsdoktorerna skenar och eftersom de inte avlastar vården.
Inför beslutet har Kry publicerat en rad debattartiklar i olika medier för att förklara hur de är räddningen på vårdens problem. En vecka före beslutet slog de på stora trumman och hävdade att SKL kommer att ”döda digitaliseringen av vården” om de drar undan mattan för deras lättförtjänta pengar. Som Dagens Arena tidigare berättat valde SKL:s styrelse att skjuta på beslutet fram till sommaren. Kampanjandet lär fortsätta.
Kry vet att hela deras affärsmodell är hotad. De vet också att de har kåren emot sig. I höstas försökte de skapa en egen yrkesförening för ”e-hälsoläkare” inom Läkarförbundet men blev nedröstade. Det är inte ett yrke att titta på en skärm, var ett av argumenten. De har de flesta stora ledarsidorna emot sig, från höger till vänster. De har vårdcentralsdoktorerna i Distriktsläkarföreningen emot sig.
Patienterna verkar faktiskt inte heller stå på deras sida. Enligt kvalitetsverktyget Vården i siffror har bara 20 procent av folket förtroende för digitala vårdbesök, att jämföra med över 60 procent för 1177 och sjukvården i sin helhet.
När Kry gjorde ett samarbete med bloggaren och influencern Sandra Beijer, där hon tipsade om deras psykologtjänst i ett betalt inlägg, svämmade kommentarsfältet över av arga unga tjejer. ”Har du missat all saklig kritik?” skrev en läsare. Beijer backade och erkände att hon inte förstått att hon satt foten i en politiskt känslig fråga. Till och med Kry:s egen främsta målgrupp, unga friska personer, är arga på dem.
Härdfeldt och Rohani håller i sin replik i stort med mig. De försöker använda min kritik som reklamverksamhet för att flytta fram sina egna positioner. Istället för att diskutera att skattepengar rinner iväg på överbetalda personer som inte bidrar till bättre vård, försöker de skapa en konfliktlinje mellan offentligt och privat. Där de själva såklart är lösningen.
Att ta Nya Karolinska och deras stora mängd chefer som exempel är då osmart. Problemet med Karolinska är att projektet tidigt blev kidnappat av vinstdrivande konsultbolag i ett galet OPS-avtal (offentlig privat samverkan), enligt forskningsrapporten från Stockholms Universitet som kom i veckan. Det mörkades och negligerades av allianspolitikerna som drev igenom besluten.
Att skapa Kry:s tjusiga app och smarta system som Härdfeldt och Rohani trivs att jobba med har kostat många miljoner, erkänner de. Miljoner som kommer från riskkapitalister, eftersom de räknar med att få vinst. Nu börjar affärssmodellen krackelera och den där vinsten kanske inte kommer. Då måste man skapa opinion.
Författarna vill att vi ska förvalta skatteresurserna väl. Jag håller med. Det är därför politiska beslut som att sänka taxan för förkylningsappar behövs. Det kommer att synliggöra att Kry:s gränslöshet är en barnsjukdom i den framtida digitala vården, en vård som ska hjälpa de som är sjuka på riktigt.
Fanny Nilsson, Dagens Arenas gästkrönikör
Läs Fanny Nilssons krönika: Fler styr, färre vårdar, men med bättre slogans
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.