Så blev det åter dags för fredagsmys. Och om samtalsämnena tryter i helgen eller om du bara vill skapa lite friktion vid interaktion med dina medmänniskor så kommer här som vanligt några förslag.
Den här veckan har vi med rätta pratat om kvinnomisshandel, och så krisen i Swedbank förstås. Vi borde kanske också ha pratat mer om vad vi ska ta oss till när bankerna sviker våra förväntningar, men det kommer väl småningom. Mycket snack om fotbollsspelare som inte spelade senaste landskampen blev det också.
Samt en hel del om hur EU:s färska upphovsrättsdirektiv kommer förstöra hela Internet. Om det nu blir så. Den expert vi intervjuade menade tvärtom att allt handlade om skräckpropaganda. De svenska EU-parlamentarikerna tycks dock inte dela den bilden. Endast tre röstade för direktivet, resterande 15 svenska ledamöter var emot. Det innebär att representanter för samtliga svenska riksdagspartier alltså röstade mot ett förslag som Sveriges regering stod bakom. Och det kan en ju snacka länge om. Det verkar ju inte heller som om saken är över, utan nu väntar nya fajter i ministerrådet.
Men en kan också snacka om vad som egentligen är det stora problemet med själva direktivet. Att det möjligtvis kan påverka vardagen är förstås en förklaring till uppmärksamheten, men inte fullt ut. För vi snackar om massiva protester, rekord i påverkanskampanjer, ja till och med bombhot. Starka krafter i rullning med andra ord. En sak att diskutera i sammanhanget är varför till exempel införandet av dataskyddsförordningen, den vi numera alla känner som GDPR, inte föranledde samma konvulsioner. Där kan vi verkligen snacka om en ändring som påverkat Internet och vårt sätt att leva. Till och med vår offentlighetsprincip har ju utmanats. Men EU-parlamentet tog det beslutet med stor enighet när det begav sig. Vill jag bara påminna om.
En annan sak att prata om är det här med att mäta lycka. FN:s lyckoindex kom visserligen redan förra veckan, men det är inte den listan vi borde snacka om. Utan förslaget om att använda kortisol som ett ”objektivt mått på välbefinnande”. Kortisol? Ja, det är alltså den hormon som kroppen producerar som reaktion på stress. Genom att mäta halten kortisol i befolkningen får vi alltså en klarare bild av folkhälsan, menar forskarna. Jag nöjer med mig att rekommendera läsning av rapporten, den är fantasieggande om inte annat. Och leder ofrånkomligen till tanken om hur livet skulle kunna påverkas genom om vi börjar dopa oss med kortisol i olika sammanhang. Om inte annat skulle det antagligen leda till tilt i lyckoindex.
Tack för att du läser Dagens Arena. Fortsätt med det, och ha en bra helg!
Jonas Nordling
Chefredaktör Dagens Arena
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.