almedalen 2019 Framtiden för januariavtalet och hur de politiska blocken har förändrats var ämnen för en dubbelpanel med dels statsvetare, dels tankesmedjor. – Det är definitivt ett nytt politiskt landskap vi ser, ansåg flera statsvetare.
Under fredagen anordnades en av Almedalsveckans sista paneler om det politiska läget under mandatperioden och längre fram. Först ut var respresentanter för tre tankesmedjor som fick svara på var om januariavtalet kommer att hålla mandatperioden ut.
– Ja, alla har investerat för mycket i januariavtalet för att bryta det, sa Daniel Färm, chef för tankesmedjan Tiden.
Timbros Karin Svanborg-Sjövall tror däremot inte att januariavtalet kommer att hålla.
– De senaste dagarnas utveckling inom Liberalerna tyder på det. L har fått kvitto på att väljarna inte känner sig särskilt hemma i ett vänstersamarbete. Nyamko Sabuni kommer inte att bryta samarbete imorgon eller ens nästa år. Den stora knäckfrågan blir den sista budgeten, sa Karin Svanborg-Sjövall.
Fores Mattias Goldmann tror att överenskommelsen håller, men är inte helt övertygad.
– Det är ett 60/40-ja. KD gör det allt lättare att vara kvar i samarbetet, när de käkar lunch med SD. Och V och SD kommer inte lyckas ena sig vilket krävs för att bryta samarbetet, sa Mattias Goldmann.
Starkast anhängare av januariavtalet av de tre tankesmedjorna tycktes Fores vara.
– Jag är grön och liberal, och jag tycker att vi fick till stora delar fick ett grönt och liberalt samarbete. En omfattande grön skatteväxling är bra, men skattesänkningar för oss som tjänar mer riskerar hela upplägget och ger vatten på Bensinupprorets kvarn, sa Mattias Goldmann.
Men även tankesmedjan Tiden har kommit fram till att januariavtalet kan ses som mer bra än dåligt.
– Vi kom fram till att en majoritet av förslagen i avtalet har förutsättning att gå i progressiv riktning, vi måste belysa dem, sa Daniel Färm, som även är positiv till skatteförändringar – men med brasklappen att de i så fall måste minska inkomstklyftorna och säkra välfärden.
Karin Svanborg-Sjövall gillar avskaffandet av värnskatten, men säger sig provoceras av familjeveckan.
– Vi har en av världens längsta föräldraförsäkringar i det här landet, det finns ingen anledning till att vi ska vara lediga mer, sa hon.
Statsvetarna avlöste sedan tankesmedjorna på scen och fick frågan om vi befinner oss i ett nytt politiskt landskap.
– Den skandinaviska exceptionalismen är på väg mot slutet, och vi börjar alltmer likna andra europeiska länder. Den starka blockpolitiken vi tidigare har haft är ganska ovanlig ur ett internationellt perspektiv, sa statsvetaren Sofie Blombäck.
Jenny Madestam anser att vi definitivt befinner oss i ett nytt politiskt landskap.
– Svårigheten att vara både ett konservativt och liberalt parti visar sig nu för M och KD. Vi ser en skillnad i synen på SD där C och L förhåller sig annorlunda än M och KD, sa hon.
Jonas Hinnfors menade istället att det politiska landskapet bygger på en utveckling som har pågått i decennier.
– S var från början klart dominerande, den borgerliga sidan haltande. Så det har länge varit en kamp för att behålla de här två blocken, men nu måste man samarbeta, sa han.
Jenny Madestam trodde i en framtidsspaning 20 år framåt att Socialdemokraterna kommer att bita sig fast i rollen som regeringsbärande parti.
– Socialdemokraterna är livrädda att hamna i opposition, för de tror att de skulle försvinna, så C och L kommer att kunna stå där och piska på och få igenom vad de vill politiskt, sa hon.
Moderatorn ställde frågan hur man ska förklara KD:s resa från nej till att öppna för att samarbeta med SD, efter den uppmärksammade lunchen där Ebba Busch Thor mötte SD:s Jimmie Åkesson under veckan.
– Jag tror att det beror på en pressad partiledare, som gett sig sjutton på att lyckas med att växa. Lyckades i valrörelsen genom att mobilisera kring sjukvården, och genom sin syn på SD. Efter misslyckandet när abort kom upp i EU-valet insåg Ebba Busch Thor att hon måste gå tillbaka till invandringsfrågan och därav denna lunch med Åkesson, sa Jenny Madestam.
– KD har redan tidigare varit delvis på väg att byta ut sin väljarkår: de äldre och frireligiösa har minskat. Så när man lyckades i valet genom att lyfta sjukvårdsfrågan stärkte sig Ebba Busch Thor internt och då kan en partiledare bli mer fri att agera, sa Jonas Hinnfors.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.