budget Både Vänsterpartiet och Moderaterna ställer krav på att snarast höja anslagen till kommunerna för att klara välfärden och V är beredda att förhandla med M och KD. Det är väntat att oppositionen försöker visa sin kraft med nuvarande regering, menar experter.
Moderaterna vill förstärka budgeten med 5,6 miljarder kronor, som ska gå till kommuner och regioner, och rättsväsende. Det beskedet gav partiet imorse vid en presskonferens.
– Välfärdens problem har blivit allt tydligare under hösten. Samtidigt ser vi hur våldet fortsätter. Antalet skjutningar och sprängningar når nya rekordnivåer. Det är uppenbart att resurser behöver prioriteras om till statens kärnuppgifter, sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett uttalande.
På torsdag kommer partiet att lägga fram ett förslag till finansutskottet om en fullt finansierad »ändringsbudget«. 2,1 miljarder läggs på skola och omsorg för att kunna anställa fler lärare och undersköterskor medan 900 miljoner ska göra så att fler sjuksköterskor kan anställas i vården. 1,5 miljarder ska gå till fler poliser, medan drygt en miljard kronor fördelas mellan Säpo, åklagarmyndigheter och domstolar, samt polisåtgärder för att lösa fler brott, till vilket räknas fler övervakningskameror.
M vill finansiera budgettillskotten genom att spara in på biståndet, samt skrota regeringens satsningar på friår, byggsubventioner och ingångsavdrag.
Vänsterpartiet vill lägga 10 extra miljarder på välfärden
Vänsterpartiet kallade också till presskonferens på förmiddagen, och lade fram sitt förslag om 10 miljarder kronor extra i budgeten – men enbart till välfärden.
– Vi har en välfärdskris runt om i Sverige, där kommuner och regioner drar ner på samhällsservice för att spara pengar. I höstbudgeten prioriterade regeringen de redan rika genom att ta bort värnskatten. Nu vill vi få Magdalena Andersson att ta ansvar. Nedskärningarna får stora konsekvenser för vanligt folk, sa Jonas Sjöstedt i ett uttalande.
Vänsterpartiet vill i första hand att regeringen agerar på eget initiativ för att förstärka budgeten, men är beredda på att sätta sig och förhandla med M och KD redan den här veckan om de inte får gehör. Jonas Sjöstedt uppmanade regeringen att ge besked redan på onsdagen.
Vänsterpartiet kan tänka sig att gå med Moderaternas förslag om att slopa friåret och ingångsavdrag, men säger däremot nej till att slopa byggsubventioner och skära i biståndet, enligt TT.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson kallar V:s inbjudan till förhandling för »intressant« i en kommentar till Expressen, men säger också att det handlar om att visa vilken finansiering partiet kan tänka sig.
Finansministern kritiserar oppositionen
– Vi hade en gemensam position om Arbetsförmedlingen, vi får se om vi kan hitta gemensamma positioner för att välfärden ska få mer resurser och även stärka tryggheten, säger Elisabeth Svantesson till tidningen.
Kristdemokraterna vill i nuläget inte kommentera hur de ställer sig till att eventuellt förhandla med övriga oppositionspartier om budgetförändringar, men partiet har tidigare ställt sig positiva till större välfärdssatsningar.
Finansminister Magdalena Andersson (S) betonade i mediekommentarer att frågan om kommuners och regioners ekonomiska behov är prioriterad för partiet, men att de inte kan ge något besked ännu vad gäller vårändringsbudgeten. Däremot är hon kritisk till att ändrad budget skulle kunna bli en fråga som riksdagen tar upp direkt.
– Om det är så att riksdagen skulle börja slita i anslagen under pågående budgetår så är det ett praxisbrott och ett avsteg från den ordnade budgetprocess som vi haft efter budgetsaneringen. Det är klart att det skulle skada anseende internationellt och vår trovärdighet på finansmarknaderna, säger Magdalena Andersson till DN.
»M och V har inte så bra kemi«
Jenny Lindahl, chef för Arena opinion tror att vi kommer att få se många sådana här utskottsinitiativ under den här mandatperioden, och att det inte är ett särskilt uppseendeväckande agerande.
– Man får göra skillnad på hot om misstroendevotum och sådana här initiativ. De var förekom också under alliansregeringen. De budgetförslag som läggs nu är ändå ingenting jämfört med att S och MP förra året reagerade med en M-KD-budget, säger Jenny Lindahl.
Utsikterna för att M och V att komma överens är svåra att bedöma, menar hon.
– M och V har inte så bra kemi. Men om några ska förhandla känns det som att Ulla Andersson och Elisabeth Svantesson (ekonomisk-politiska talespersoner, red.anm) är rätt personer, båda är resultatinriktade, säger Jenny Lindahl.
Statsvetaren Jenny Madestam säger att den utveckling vi nu sker var väntad när nuvarande regeringen tillträdde, eftersom V deklarerat att man är beredda att använda hot om misstroende och M har ett egenintresse av att fälla regeringen. Enligt henne går nu oppositionen ett steg längre i sina krav än när V, M och KD krävde förändringar i reformeringen av Arbetsförmedlingen, med hot om att fälla arbetsmarknadsministern.
»Alla sanningar i svensk politik är kastade över bord«
– Nu har oppositionen fattat att det här är knappar man kan trycka på, för att visa på en svag regering och skjuta den framför sig, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Hur viktig är själva sakfrågan om resurser till välfärden i de här utspelen?
– Den är jätteviktig. Den präglade hela hösten där flera S-kommunalråd varit ute och klagat över om hur de går på knäna ekonomiskt. Den kritiken biter på Stefan Löfven. Så när nu oppositionen kräver mer pengar till välfärden blir det nog förhandlingar där Löfven är tuff mot C och L för att få med dem på ökade resurser, säger Jenny Madestam.
Hon tror att den som har mest att vinna i nuläget på att gå emot regeringen är Vänsterpartiet.
– Vi har sett hur V går bra i opinionen, och vi ser hur misstroendehotet ökade förtroendet för Jonas Sjöstedt. Även om han nu skulle lämna partiledarposten är det viktigt att göra ett bra bokslut.
Hur ser möjligheterna ut för V att komma överens med M och KD?
– Nu är ju alla gamla sanningar kastade överbord i svensk politik. Men hur man finansierar större välfärdssatsningar är väl där skon kommer att klämma: M vill sänka biståndet och V vill ta ur statskassan. Därmed kanske det kommer att stranda, säger Jenny Madestam.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.