Nyhet Systemet för korttidsarbete i Sverige utvidgas till att omfatta omvärldshändelser, så som coronaviruset. Regeringen och samarbetspartierna är överrens. Tittar på möjligheten att inför utvidgandet innan augusti.
Coronavirusets framfart får nu regeringen att utvidga det redan existerande systemet för korttidsarbete.
I en debattartikel undertecknad Magdalena Andersson, finansminister (S), Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson (C), Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson (L) och Per Bolund, biträdande finansminister (MP) skriver de att företag som drabbas av tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter på grund av omvärldshändelser, så som exempelvis coronaviruset, kan få stöd. Personalen går då ner i arbetstid och lön istället för att varslas om uppsägning, och staten är med och delar på kostnaderna.
Möjligheten att tillämpa korttidsarbete ska som tidigare vara överenskommen i kollektivavtal eller individuella avtal. Arbetsgivare ska kunna få stöd under sex månader med möjlighet till tre månaders förlängning.
Nedskriven konjunktur
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har varnade i början av veckan för att coronavirusets utbrott kommer att få kraftiga ekonomiska effekter, bland annat skrevs den globala tillväxten ned från 2,9 procent till 2,4 procent i år.
Regeringens analys för de ekonomiska effekterna av viruset är att effekterna påverkas av hur omfattande spridningen av viruset blir. De analyser som gjorts bygger på tillståndet som råder i nuläget.
– Lägesbedömningen just nu är att svensk BNP-tillväxt blir 0,3 procentenheter svagare i år än den annars hade varit på grund av virusutbrottet. På global nivå beräknas motsvarande siffra vara 0,5 procentenheter, vilket är en bedömning som delas av OECD. Effekterna är osäkra såväl globalt, i EU som i Sverige, säger Magdalena Andersson, på en presskonferens.
Hon säger att utvidgandet av möjligheten till korttidsarbete är ett sätt att stärka tryggheten för svenska jobb. Svensk ekonomi spås påverkas både direkt och indirekt.
– Även om Kina bara står för fem procent av importen till Sverige, påverkas vi indirekt via EU. Tyskland är mer exponerad mot Kina och Tyskland är en av Sveriges viktigaste handelspartner, säger Magdalena Andersson.
Fått kritik
Regeringen har fått kritik för att utvidgningen inte skett tidigare, och redan för ett år sedan kom den utredning som ligger till grund för förslaget. Förslaget kan tidigast finnas med i vårbudgeten, eftersom det får effekter på statsbudgeten. På presskonferensen säger Magdalena Andersson dock att hon vill ha det på plats så tidigt som möjligt, gärna innan första augusti som nu är planerat. Lagrådet ska se över om ett snabbare införande är möjligt.
Beskedet är glädjande för flera fackförbund som innan beskedet gjort klart att de gärna ser en utvidgning.
»Ännu ingen stor corona-påverkan i svensk industri. Men nu är det mycket viktigt att få korttidsarbete på plats. Tolkar regeringens uttalande som att det kommer i vårbudgeten. Bättre sent än aldrig.«, skrev If Metalls ordförande Marie Nilsson på twitter.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.