corona Folkhälsomyndigheten tog inte WHO:s epidemivarningar på allvar i tid och alla som varit i Alperna borde ha satts i karantän. Professorn Bo Lundbäck riktar hård kritik mot hur myndigheterna har agerat: »Inkompetens«
Bo Lundbäck, senior professor i lungsjukdomars kliniska epidemiologi vid Göteborgs universitet, är en av flera erfarna forskare som riktar hård kritik mot att Folkhälsomyndigheten inte har agerat tidigare och skarpare på spridningen av coronaviruset.
– Att vi har en så besvärlig situation som vi har nu beror i huvudsak på att Folkhälsomyndigheten inte brydde sig om att lyssna på vad WHO och andra expertorgan sa i januari. Istället sa man fram till slutet av februari att Sverige skulle få enstaka spridda fall, och att risken för spridning i samhället ansågs mycket låg*, säger Bo Lundbäck.
Enligt Bo Lundbäck har både han, och flera andra svenska experter, redan i januari sagt att det här skulle bli en epidemi.
Den andra beslutet från Folkhälsomyndigheten, som Bo Lundbäck anser varit avgörande för corona-spridningen i Sverige, är att inte sätta de »tiotusentals« svenskar som varit i Alperna i sportlovstider i karantän när de kom tillbaka.
– Jag och flera andra forskare tillskrev myndigheterna om att det var väldigt stor risk för smitta och att de här resenärerna borde sättas i karantän. Men då sa myndigheterna att det inte var någon risk om man inte var sjuk** och att barn inte skulle bära på smitta***, säger Bo Lundbäck.
Bo Lundbäck säger att Folkhälsomyndigheten gång på gång har fått revidera sina uppgifter om nivån och takten på smittospridningen.
– För ett par veckor sedan sa man att spridningen skulle toppa en fredag, sedan sa man måndag eller tisdag****. Sedan bröt paniken lös i regeringen förra vecken. Och den här senfärdigheten har lett till att regionerna inte börjat planera för sjukvården i tid. Jag jobbar från Norrland, och vet att i Norrbotten och Västerbotten började planeringen väldigt sent, inte förrän i mars, säger han.
Liksom många andra varnar han nu för den smittorisk som kan finnas på många skidorter i Sverige som håller öppet, även om det kom besked om att after ski på flera ställen stängs ned.
– Det var 10 000-tals i Åre i helgen. Man skulle ha världscupen som ställdes in, men det var ändå folk från hela världen som åkte dit, och alla restauranger och pubar höll öppet. Jag känner till tre personer som blivit sjuka där, och nu ligger hemma isolerade.
Han beklagar också att man inte har testat anställda inom vården i större utsträckning för corona. Att personal stannar hemma för minsta symptom på sjukdom riskerar att bli dyrt och betungande för vården.
Varför tror du att Folkhälsomyndigheten har agerat som de har gjort?
– Jag tror att det är en inkompetens på myndigheten. Antingen har man inte brytt sig om att läsa internationella rapporter om viruset eller så har man inte riktigt förstått vad det innebär det som står – båda är lika illa.
Bo Lundbäck antyder att Folkhälsomyndigheten inte har rätt personal.
– Det är något av ett generationsskifte bland epidemiologer, och de som är yngre kan göra nya slags beräkningar med dataprogram som vi äldre inte kan. Jag är rädd för att Folkhälsomyndigheten inte har den typen av expertis.
Dagens Arena har valt att länka till källor som rör uttalanden som Bo Lundbäck tillskriver Folkhälsomyndigheten i texten, eftersom det har förekommit en diskussion de senaste dagarna om att Anders Tegnell har behäftats med utttalanden som inte stämmer.
På fredagen sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, att han anser att Anders Tegnell fått ta emot personkritik som inte varit rättvis.
– Statsepidemiologen har en väldigt viktig roll. Men jag tycker att det är ovärdigt det han blivit utsatt för, sa han enligt Aftonbladet.
Dagens Arena har sökt Folkhälsomyndigheten som har valt att inte bemöta kritiken.
*Uppgifter som kan hittas på Folkhälsomyndighetens hemsida
**Folkhälsomyndighetens råd angående hemvändande resenärer från riskområden mm. från 23 februari.
***Uppgifter Dagens Arena har tagit del av angående Folkhälsomyndighetens uttalanden om barn och smitta, tyder på att man snarare sagt att de troligen bär på smitta i mindre utsträckning än att de inte skulle kunna smitta alls. Uppgifter till exempel i DN
**** När det gäller spridningen av smittan syftade Anders Tegnell specifikt på fall som kommit hem från sportlovsresor till Italien. Det här kommer fram i en intervju i Aftonbladet om när viruset når sin kulmen
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.