ledare Joe Biden utser inom kort sin vice presidentkandidat. Normalt har det ingen större betydelse, men i år kan det vara av stor vikt.
Inom kort ska Joe Biden meddela vem som blir hans vice presidentkandidat. Normalt spelar det inte jättestor roll vem som är tvåa på valsedeln, men just i år kan det visa sig helt avgörande.
Biden har lovat att det blir en kvinna. Det är logiskt. Alla opinionsundersökningar visar att gapet mellan kvinnors och mäns röstbeteende ökar. Kvinnor stöttar i allt högre grad demokraterna, allt färre kan tänka sig att stötta Trump, som på samma sätt som för fyra år sedan har sin främsta supporterskara bland män utan collegeutbildning.
Men stödet för just Biden är inte överväldigande bland USA:s kvinnliga väljare. Efter anklagelser om obekväma fysiska närmanden (och ett rent övergrepp som en tidigare anställd anklagat honom för) måste Biden visa att han är en president för alla väljare.
Vicepresidentkandidaten måste också vara en person som är yngre än han själv. I Bidens fall är just den egenskapen inte svår att uppnå, Biden fyller 78 några veckor efter presidentvalet, men nu talar vi om någon som är rejält mycket yngre.
Alla vet att det samlade stödet i USA inte spelar någon större roll när valet avgörs.
Det handlar om att nå de väljargrupperna, inte minst de många unga som stöttade Bernie Sanders. Men det handlar också om successionsordningen. Med en president som passerar 80-strecket under mandatperioden blir det viktigare än någonsin med en vicepresident som har framtiden för sig.
Den tredje och kanske viktigaste faktorn handlar om att utse en kandidat som kan se till att Biden vinner minst en viktig ”swing-state”.
En av de stater man måste vinna för att bli president i USA.
Valen i USA handlar främst om två saker. Pengar och uppmärksamhet. Och Biden startar sin kampanj i grov uppförsbacke.
Enligt New York Times har Trump i nuläget 187 miljoner dollar (över 1,5 miljarder kronor) mer i sin kampanjkassa. Han har inte behövt lägga några pengar i primärvalen. Allt han samlat in kan spenderas i höst, när den verkligt viktiga kampanjen inleds.
Just nu har han dessutom större tillgång till medierna än kanske någon president före honom. Allt handlar om coronakrisen och genom sina dagliga pressbriefings har Trump ett totalt grepp om den politiska dagordningen. Ingen annan politiker kommer i närheten. Biden har isolerat sig i sin källare i Wilmington, Delaware, och har ytterligt svårt att nå ut till den breda publiken.
Samtidigt har Trumps stöd återigen rasat i opinionen, efter att han under några veckor i mars såg ut att öka stödet i väljarkåren. I söndags uppgav bara 36 procent att de har förtroende för presidentens insatser i coronakrisen. På frågan om vem som bäst skulle klara krisen var stödet för Biden 9 procentenheter högre än Trumps.
I den samlade väljarkåren leder Biden fortfarande över Trump. Marginalen är ungefär den samma (cirka 5 procentenheter) som för Hillary Clinton för fyra år sedan.
Men alla vet att det samlade stödet i USA inte spelar någon större roll när valet avgörs. Varken George W. Bush eller Trump 2016 fick flest röster när de vann presidentposten. Det avgörande var att de vann några viktiga delstater.
I Bushs fall Florida och Ohio. I Trumps fall även klassiska ”demokratiska” delstater, som Michigan och Wisconsin.
Sammantaget pekar detta mot att Gretchen Whitmer blir Bidens vicepresidentkandidat. Whitmer är född 1971 och sedan 2018 guvernör i Michigan. Hon har gjort en sen politisk karriär och kallar sig själv för en progressiv demokrat.
I coronakrisen, då guvernörerna är de enda som kunnat matcha Trump i uppmärksamhet, har hon också flera gånger kritiserat och ifrågasatt presidentens sätt att hantera krisen.
Kort sagt: Allt det Biden inte har, har Whitmer.
Som alla utnämningar av den här typen är det dock svårt att göra förutsägelser. Kanske är det helt andra faktorer som bestämmer valet.
Snart vet vi svaret, och svaret den här gången kan faktiskt avgöra presidentvalet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.