corona En nationell samordnare ska se till att Sverige snabbt får tillgång till vaccin mot corona, och Folkhälsomyndigheten ska säkra en strategi för att fördela och distribuera vaccin bland befolkningen.
Regeringen presenterade i dag en vaccinstrategi i tre delar. Den går bland annat ut på att Sverige ska fortsätta samarbeta inom EU och WHO för att säkra att ett framtida vaccin fördelas solidariskt mellan länder.
Dessutom kommer regeringen inom kort att tillsätta en vaccinsamordnare som får till uppgift att följa utvecklingen med att ta fram vaccin internationellt och försöka säkra att Sverige får möjlighet att köpa vaccin snabbt när ett sådant finns på plats.
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att se till att Sverige har en vaccinationsplan för covid-19. Man ska bland annat ta fram en prioriteringsordning över vilka som ska vaccineras först, då alla troligen inte kommer kunna få vaccin på en gång. Dessutom ska man ta fram en plan för hantering och distribution runt om i landet.
– Det dröjer sannolikt tills vi är där men när vi har ett vaccin ska vi ha en plan för vem som vaccineras och i vilken ordning, sa statsminister Stefan Löfven.
Ett färdigt vaccin lär dröja minst ett år, tror Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
– Jag skulle bli förvånad om vi har ett vaccin inom ett år, sa Johan Carlson under en presskonferens på regeringskansliet på onsdagen.
Socialminister Lena Hallengren betonade att det finns olika sorters vaccin, vilka har olika för- och nackdelar och kräver olika sorters tillverkning. Flera projekt för att ta fram olika sorters vaccin pågår parallellt i världen, vilket är bra eftersom man inte »lägger alla ägg i samma korg«, enligt socialministern.
Men det här gör det svårt att veta hur Sverige ska förbereda sig, till exempel för egen vaccintillverkning.
– Det går inte att bygga en vaccinfabrik i förväg för att förbereda när vi inte vet vilken sorts vaccin som ska tillverkas.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.