Bild från Tyson Foods

söndagskrönikan I USA är många av coronautbrotten kopplade till köttindustrin. Förutsättningarna för att viruset ska spridas är där perfekta. Anställda arbetar tätt intill varandra, utan möjlighet att hålla säkerhetsavstånd, för att maximera antalet paketerade djurdelar, skriver Jonas Cullberg.

Att arbeta på golvet i köttindustrin var redan ett av USA:s farligaste jobb. Sedan kom coronapandemin. Fabriksarbetarna på Tyson Foods slakteri i Camilla, Georgia, i den amerikanska södern stod utan munskydd, axel mot axel, vid det löpande bandet och benade ur 80 kycklingar i minuten. 55-åriga Annie Grant hade inte missat en enda dag på jobbet under sina 15 år på fabriken, innan viruset slog till. Efter att ha känt sig febrig i två dagar bad Annie Grants vuxna barn henne att stanna hemma. Men den tredje dagen fick de ett sms: ”De sa åt mig att jag måste gå tillbaka till jobbet”.

Annie Grant dog av covid-19 den 9 april, efter en vecka i respirator. På kort tid samma månad mötte tre av hennes arbetskamrater samma öde. Berättelsen är långt från unik. 30 arbetare i köttindustrin har dött av viruset under våren och runt 10 000 har smittats eller exponerats.

New York blev snabbt pandemins epicentrum i USA. Det har förklarats med metropolens täthet, tunnelbana och ständiga in- och utflöde av människor. Men en helt annan typ av områden har också drabbats hårt av viruset. Colfax, Nebraska. Waterloo, Iowa. Moore County, Texas. Platser helt utan urban trängsel, turism och direktflighter till Wuhan, men med en sak gemensamt: köttproduktion.

I minst 12 av de 25 countyn i USA med flest smittade per capita är utbrotten kopplade till köttindustrin, enligt en analys av The Guardian. Förutsättningarna för att viruset ska spridas är perfekta. För många anställda arbetar tätt intill varandra vid det löpande bandet, utan möjlighet att hålla säkerhetsavstånd, för att maximera antalet paketerade djurdelar. Viruset trivs i de låga temperaturerna i lokalerna, som krävs för att köttet inte ska bli dåligt.

Lokala hälsovårdsmyndigheter runt om i landet har velat stänga fabriker för att hejda virusspridningen. Men i slutet av april utfärdade president Trump en order som klassar köttproduktion som ”väsentlig infrastruktur”. Produktionen måste hållas igång. Risken för köttbrist och höjda priser under månaderna inför valet i november har minskat.

I Iowa har guvernören bestämt att slakterianställda som vägrar gå till jobbet inte kan få någon arbetslöshetsersättning.

Beslutet är en fortsättning på många år av goda relationer mellan Republikanerna och den amerikanska köttindustrin. Under pandemin har USA:s största köttproducent Tyson Foods varit i regelbunden kontakt med Vita huset och vd:n har tagit plats i Trumps ”Great American Economic Revival Industry Group”, en samling näringslivstoppar och experter som ska lotsa landet genom den ekonomiska krisen.

I Iowa har guvernören Kim Reynolds bestämt att slakterianställda som vägrar gå till jobbet inte kan få någon arbetslöshetsersättning. Under sin valkampanj tog Reynolds emot hundratusentals dollar i kampanjbidrag från donatorer med kopplingar till köttindustrin. På Tyson Foods svinfabrik i Waterloo, Iowa, har drygt 1000 anställda, en tredjedel av arbetsstyrkan, smittats av viruset och tre dött. Countyts sheriff besökte fabriken i början av april och förfärades över trängselns och bristen på skyddsutrustning. Han varnade företaget för risken för ett smittoutbrott, men utan framgång. Efter att ha hållit stängt två veckor i slutet av april är verksamheten igång igen.

Svaret på döden i köttfabrikerna har delvis varit att skylla sjukdomsspridningen på de anställda, som övervägande är lågavlönade migranter från Mexiko och Centralamerika eller afroamerikaner, som Annie Grant. USA:s hälsominister Alex Azar har hävdat att virusspridningen handlar om arbetarnas ”hemförhållanden och sociala förhållanden” snarare än hur det ser ut på fabrikerna.

Coronapandemin har satt blixtbelysning på bristerna i det amerikanska samhället. Missförhållanden i landets köttindustri är inte något nytt. En rapport från Oxfam från 2016 visade att anställda på kycklingfabriker, däribland Tyson Foods, har tvingats bära vuxenblöjor eller kissat i byxorna eftersom de fått för få toalettpauser. Pandemin har slutgiltigt visat att köttet är viktigare än de de utbytbara människor som paketerar det.

 

Jonas Cullberg är journalist och författare. Han bor för närvarande i New York.