ledare Svenska Electrolux figurerar just nu i en rättegång i Mexiko. Företaget anklagas för att sparkat och köpt ut arbetare som krävt bättre skydd mot coronaviruset. Nu måste koncernledningen ingripa.
Den 30 mars begärde den mexikanska regeringen att all ”icke samhällsnödvändig verksamhet skulle stängas” på grund av pandemin. Men ledningen för Electrolux fabrik i staden Ciudad Juárez ansåg inte att man behövde följa dekretet. Tillverkningen av kylskåp och torktumlare fortsatte. Det skapade oro bland många av fabrikens 4800 anställda. Den 7 april inleddes protester. En del arbetare krävde bättre skydd mot coronaviruset, andra att fabriken skulle stängas.
Den 13 april kommer Electrolux respons. De 100 arbetare som protesterat mest högljutt får välja mellan att frivilligt säga upp sig och få ett avgångsvederlag eller att ändå bli sparkade. Ett 70-tal arbetare skriver på sin egen uppsägning. Resten blir avskedade. På stående fot.
Vittnesmålen från arbetarna visar att de känner sig bryskt behandlade av Electrolux:
”Företaget avskedade oss när vi sökte dialog.”
”Vi sa till herr Ulyses på personavdelningen att vi ville ha munskydd och att man skulle desinfektera utrymmena. Men de beslutade att köra iväg oss och tvingade oss att skriva på uppsägningar mot vår vilja.
”Vi skulle inte utsättas för repressalier, men så blev det. Vad de gjort mot oss gör mig ont eftersom jag är ensamstående mor.”
I viss mån får arbetarna gehör för sina protester. Den 20 april stängs fabriken för att öppna igen den 1 juni. Skyddet för att hindra spridningen av coronaviruset blir också bättre, med plexiglas och fysisk distansering, vilket lyfts fram på Electrolux hemsida. I dagsläget har ändå åtta arbetare dött i covid 19.
Men på en punkt har Electrolux inte backat. Företaget vägrar erkänna att de protesterande arbetarna blivit illa behandlade. Flera av de arbetare som vägrade skriva på den egna uppsägningen har därför vänt sig till domstol och kräver ersättning. Den rättsprocessen har precis inletts.
Även de som tagit emot avgångsvederlag är missnöjda. Enligt mexikansk praxis ska avgångsvederlag motsvara tre månadslöner och 20 dagars lön per tjänsteår, men Electrolux har betalat betydligt mindre. En arbetare som varit anställd i fem år fick exempelvis en ersättning motsvarande 8 600 kronor. Det kan sättas i relation till månadslönen som i snitt motsvarar ungefär 5 000 kronor i månaden, men där lönenivån varierar stort beroende på antalet anställningsår.
Lokala myndigheter och arbetsgivare samarbetar för att radera fackliga organisationer.
På fabriken finns inte heller någon fackförening som kan föra arbetarnas talan. Enligt arbetarna har fabriksledningen slagit ner alla försök att starta facklig verksamhet:
”Alla får frågor under anställningsintervjun om de tänker ansluta sig fackligt. Svarar man ja får man inget jobb.”
”Varför finns det inget fack här? Bara man snackar om det blir man bortkörd och uppsagd.”
”Några var på väg att bilda en fackförening 2007, men i samband med att företaget stängde ner det andra skiftet passade man på att göra sig av med alla som ville vara med.”
Ciudad Juárez, där fabriken ligger, är beläget i norra Mexiko nära gränsen mot den amerikanska delstaten Texas. I området finns tusentals så kallade maquiladoras, det vill säga fabriker som omfattas av särskilda regler i form av låga skatter och tullar. Syftet är att främja exporten. Lokala myndigheter och arbetsgivare samarbetar för att radera fackliga organisationer. Vid flera tillfällen har fackliga företrädare och MR-advokater gripits av polis.
Nu har Electrolux tillsatt en utredning för att undersöka om det skett något brott mot företagets uppförandekod. Utredningen genomförs av det, enligt Electrolux, ”oberoende” företaget VeLaR, en etisk revisionsfirma med huvudkontor i Colombia. Om en månad ska utredningen vara klar. Åsa Öhman, pressansvarig vid Electrolux, kan däremot inte svara på om utredningen kommer att bli offentlig.
I Sverige har IF Metall inte längre någon klubb inom Electrolux sedan tillverkningen i Ljungby tagits över av det fristående företaget Electrolux Professional. Däremot har Unionen en klubb inom företaget. Ordföranden, Peter Ferm, krävde omedelbart att företaget skulle tillsätta en utredning och kommer att dra slutsatser när den är klar. Men han betonar redan nu att Electrolux ska följa företagets uppförandekod och det globala ramavtal som företaget slutit med det globala facket IndustriAll. Särskilt viktigt, säger han, är att företaget respekterar de fackliga rättigheterna.
I Sverige finns också en solidaritetsgrupp ledd av tidningsbudet Tony Karlsson som kräver att de uppsagda arbetarna i Mexiko ska få en skälig ersättning. De har bland annat arrangerat protester utanför Electrolux huvudkontor och butiker i centrala Stockholm.
Nu står trovärdigheten för Electrolux koncernledning på spel. Nästa steg blir avgörande. Fyra frågor är av särskilt vikt:
- Electrolux bör låta sparkade arbetare få tillbaka sina jobb.
- Den ekonomiska kompensationen bör höjas för de arbetare som tagit emot avgångsvederlag.
- Electrolux bör välkomna facklig organisering vid fabriken i Ciudad Juárez.
- Utredningen om vad som skett vid fabriken bör bli offentlig. Frågan har ett allmänintresse.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.