ledare Att Donald Trump vill härska genom att sprida kaos och köra sitt eget race, emot alla spelregler, blev tydligt efter nattens valdebatt mellan honom och Demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Men trots att Biden gav ett trovärdigt intryck är det svårt att avgöra vem som vann debatten.
Det är omöjligt att föra ett rimligt politiskt samtal med Donald Trump i rummet. Han käbblar inte, som någon kommentator sade efter nattens debatt mellan presidentkandidaterna.
Han söker kaos. Han tror att han gynnas av kaos, gör allt för att skapa mer av det.
Det går som en tråd genom hela hans tid som president. Det visar sig i hans vägran att fördöma vit makt-rörelsen. I debatten tog han inte avstånd ifrån dem ens på en direkt fråga. Hans uppmaning till rasisterna löd istället: ”Proud boys, stand back and standby”.
Det visar sig i hans beslut att skicka federal militär att utföra polisens uppgifter, och därmed driva på våldet.
Det visar sig – inte minst – i hans extremt oklara svar på frågan om han tänker lämna makten vid en valförlust. I nattens debatt återupprepade han gång på gång att valet är riggat. Att demokraterna försöker sno hans valseger, trots att inga fakta talar för att det skulle finnas en risk för fusk.
Attackerna mot journalister och medier måste rimligen vara ett led i samma strategi att skapa kaos och osäkerhet. Om alla som beskriver verkligheten och granskar hans maktutövning är liberala lögnare, om han hävdar att det finns en konspiration, en ”deep state”, då kommer det driva det på vreden. Och kaoset.
I nattens debatt lyckades Trump till och med anklaga moderatorn Chris Wallace, journalist på Trump-vänliga Fox News, för att stå på Bidens sida. Och han avbröt konsekvent Joe Bidens alla inlägg. Alla. Redan efter några minuter tvingades Wallace gripa in och be honom sluta prata i munnen på Biden. Det hjälpte inte.
I grunden handlar presidentvalskampanjerna i USA mer om sakfrågorna än vi ofta är medvetna om i Sverige. Det har nästan varit parodiskt att lyssna på alla analyser inför debatten. Har någon enda av dem handlat om kandidaternas politiska förslag?
Men alla resonemang, alla sammanhängande politiska teman och argument bröts sönder av Trumps debattstil.
Nattens debatt var upplagd kring sex tydligt sakpolitiska frågor, bland annat klimatfrågan, den sociala oron i USA och valet av en ny domare till Högsta domstolen. Det kunde ha blivit en intressant diskussion om USA:s vägval. Bidens genomgående tema var att presidenten saknar en plan för att lösa vår tids stora frågor. Klimatet, rasismen och den ökade polariseringen, sjukvården i USA. I en kanonad av avbrott och förolämpningar försökte han säga något om hur sjukvården ska bli bättre för fler, vad hans klimatplan går ut på och hur våldet i USA ska minska.
Men alla resonemang, alla sammanhängande politiska teman och argument bröts sönder av Trumps debattstil. Presidentens egen linje var att säga att han är bäst och kan sköta saker bättre än alla andra, utan att närmare specificera något alls om de frågor som diskuterades. Istället anklagade han Biden för att vara svagbegåvad och ”sämst i klassen” när han läste på universitetet. Han anklagade Joe Bidens son Hunter Biden för korruption när han arbetade i Ukraina. Den frågan kom upp oberoende av vilket ämne som diskuterades just då.
Debattens moderator Chris Wallace lät nästan desperat när han sade:
”Jag tror att det amerikanska folket skulle vilja prata om lite mer substantiella frågor.”
Det tror jag också. Det går att skratta åt. Kanske gör Trumps anhängare också det. Men den skada USA:s president gör på demokratins förmåga att föra politiska samtal är förstås fundamental.
Mot den bakgrunden är det svårt att peka på någon vinnare i nattens debatt. Joe Biden var trovärdig. Han vände sig ofta direkt mot kamerorna och tittarna, för att slippa dras in i Trumps malström. Han höll sig lugn och balanserad. Trump talade till sina kärnväljare.
I opinionsmätningarna leder Biden fortfarande relativt stort, även i några av de avgörande delstaterna. I en mätning utförd av Quinnipac University svarade bara 35 procent att de trodde att Donald Trump var rätt person att göra USA säkert igen. Frågan är: vill han verkligen det?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.