Nyhet EU-podden Brysselbubblan blir nu en del av Dagens Arena. Vi tog ett snack med Teresa Küchler och Sigrid Melchior som gör podden som blandar skvaller och tung analys, och gärna flamsar EU-politik.
Ni startade Brysselbubblan i slutet av 2016. Vad fick två Brysselbaserade reportrar att göra det? Och vad vill ni med podden?
– Som erfarna EU-journalister vet vi att allt fler lagar och beslut som påverkar människors vardag i både Lissabon, Bukarest, Wien och Stockholm i själva verket är EU-beslut.
Det kan gälla sådant som på Brysselspråk kanske skulle kallas ”EU-harmonisering av elsystem”, men som på klarspråk betyder att man ska kunna använda sin svenska hårtork på hotell i London utan att behöva släpa med sig en klumpig adapter. Det kan gälla nya regler för storbanker eller, som idag, att EU-pengar ska gå till att få ekonomin på fötter efter coronapandemin.
– Till vardags skriver vi artiklar om alla dessa lagar och regler, och försöker förklara för svenska läsare varför EU borde vara ett givet ämne vid deras köksbord.
Så vi vet att EU-politiken är viktig. Men vi tycker också att den är kolossalt spännande! I den finns stats- och regeringschefer som ständigt ligger i luven på varandra, EU-institutioner som är fyllda med, visserligen, en hel del tråkmånsar och petimätrar men också med fåfänga parlamentariker, kommissionärer som drar dumma vitsar och lobbyister som lurvar omkring i korridorerna. Idealister, visionärer och folk som arbetar hårt; stolta, trevliga, otrevliga, roliga, urtråkiga. tjurskalliga och till och med fullkomligt galna politiker, tjänstemän, diplomater och tänkare.
– Människor och möten som är som gjorda för en lärorik och rätt så skvallrig podd, tyckte vi, och satte igång.
Vi försöker att blanda högt och lågt, skvaller och tung analys. Flamsar kanske mer än programledarna i andra EU-poddar. Vi försöker också välja bort de uppenbara nyhetsämnena och berätta om sådant som man kanske inte läst i svenska medier ännu.
Brysselbubblan blir nu en av Dagens Arenas poddar, och därmed en del av denna verksamhet. Hur känns det?
– Först och främst känns det som en bekräftelse i sig själv att få in vår EU-podd i ett tungt svenskt samhällsmagasin: vi försöker ju föra fram till våra lyssnare att ”EU” inte är nåt slags obskyr samling personer i Bryssel, utan att Sverige och svenska politiker och svenska intressen finns med i EU-arbetet, och att EU-nivån därför borde vara en mer synlig del av den politiska debatten i Sverige. Att det vi kallar ”EU” alltså till den största delen är svensk inrikespolitik.
– Vid sidan av rena nyheter och granskningar, är Dagens Arena också ett brett forum för såväl analys som politisk debatt, bland annat genom sina poddar och krönikor. Det ser vi verkligen fram emot att vara en del av.
Dagens Arenas poddar finns i de flesta spelare, eller här. Prenumerera gärna i din spelare så missar du inget avsnitt av någon av våra poddar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.