Corona I flera av de större regionerna är väntetiderna långa för att få tillgång till covid-19-testning. Samtidigt säger Ebba Busch att det finns outnyttjad kapacitet bland de externa vårdaktörerna. Stämmer det? Dagens Arena har ringt runt och kollat läget.

I onsdagens Aktuellt på SVT sa KD:s Ebba Busch att hon tycker »det är oroande att regeringen inte har en rejäl plan för hur man ska kunna nyttja de externa aktörerna som står redo att växla upp«. Kritiken kommer efter att många regioner har haft svårt att tillgodose behovet av PCR-tester, alltså tester för pågående covid-19.

I början av november pausade region Stockholm möjligheterna att beställa hem PCR-tester för att det var kö av folk med symptom som väntade på test. Efter fyra dagar började regionen åter ta emot beställningar, men då enbart en timme om dagen. När de bokningsbara tiderna är slut, får man som patient vänta till nästa dag för att försöka få ett test.

På fredagen skrev regionen: »Behovet av provtagning för covid-19 fortsätter växa. Största delen av provtagningsresurserna går till patienter, personal och boende på SÄBO som alla är prioriterade grupper. Allmänhetens hemtester har också blivit fler under veckan men räcker fortfarande inte för alla som vill beställa.«

I Västra götalands regionen nekas även där allt fler att testa sig och till Göteborgs Posten säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström att maxkapaciteten är uppnådd.

Högt tryck på PCR-tester

Så är maxkapaciteten verkligen uppnådd? Dagens Arena har frågat olika externa aktörer för att få svar.

– Vi är inte inräknade när regionerna pratat om att de har slagit i taket. Sedan är det svårt att säga hur mycket större kapacitet vi har, om vi har möjlighet att växla upp, säger Sara Dannborg, kommunikationschef på Doktor24.

Enligt henne är trycket högt på PCR-testerna och Doktor24 hade tidigare bekymmer med att få ut tester i tid. Ett problem som nu ska vara åtgärdat.

– Vi har ett test som kan skickas genom posten och som kan skickas tillbaka med posten, tillskillnad från de PCR-tester som körs ut till en och som måste hämtas. Tidigare fanns ett problem hos vår leverantör, de fick inte iväg testkitten till oss i den omfattning som behövdes, men det är löst nu. Vår leverantör har ett eget laboratorium så så analyskapaciteten har inte varit någon flaskhals för oss.

Doktor.se uppger att de för närvarande inte har outnyttjad kapacitet. De upplever att det finns »en viss begränsning vad gäller testmaterial och analys av proverna«.

– Vi väntar på att kunna utöka med ytterligare 1000 tester per dag de närmsta dagarna eller veckorna, säger Martin Lindman vd för Doktor.se

Kapacitet finns

Ett bolag som har outnyttjad kapacitet är Kry som till Dagens Arena uppger att man skulle kunna testa och analysera ett hundratal PCR-tester extra om dagen.

– Vår bedömning är att vi i Stockholm skulle kunna göra minst hundra tester för aktiv infektion per dag. Det är upp till Region Stockholm att kontakta oss, de vet om att vi kan. Vi har inget sådant avtal idag, men står redo om det behövs, säger Claes Nyberg, presschef hos Kry.

Ytterligare en aktör som säger sig stå redo att hjälpa till är Sveriges företagshälsovård. Vd för Sveriges Företagshälsor Peter Munck af Rosenschöld har personligen mejlat socialminister Lena Hallengren och påtalat att alla regioner har en företagshälsa, intern eller upphandlad.

– Det finns kapacitet över inom företagshälsan och jag tycker regionera borde ta kontakt med dem. För även om företagshälsovården inte nödvändigtvis nu har kapacitet att hjälpa till med testningen så finns det mycket annat de kan bistå med. Vi kan bland annat jobba med den vård- och omsorgspersonal som finns inom regionen och bidra till att de både psykiskt och fysiskt klarar en till våg.

Han tillägger att det inom vissa regioner sker en god koordinering och ett aktivt samarbete för att säkerställa att alla resurser används på bästa sätt, men det är långt ifrån alla.

– Varken vi centralt, eller majoriteten av våra medlemmar har fått frågan: Vilka resurser, vilken kapacitet har ni, och hur kan vi lyfta in dem för att på bästa sätt möta den här pandemin? Det är fortfarande väldigt tydligt att det bara är de aktörer som sedan tidigare har vårdavtal med regionerna som tillfrågas.

Läs mer: Därför corona-testas inte fler i Sverige